BiH
3

Paljenjem badnjaka i vatrometom u Tuzli najavljen dolazak pravoslavnog Božića

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli večeras je održana večernja služba kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti obilježili Badnje veče te najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Svečanu liturgiju predvodio je tuzlanski paroh Miloš Trišić koji je tom prilikom kazao da Božić predstavlja uspomenu na praznik u kojem je u bijedi i sirotinji rođen Isus Hrist.

"Badnjak je naša molitva jer se mi odužujemo pastirima koji su upalili vatru i zagrijali malenog Isusa. Time što palimo badnje drvo pokazujemo humanost i ljubav prema Bogu. Paljenjem badnjaka grijemo svoja srca i dušu, a simbolički pokazujemo ljubav prema novorođenom Hristu", istakao je Trišić.

Nakon svečane liturgije u dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli tradicionalno je osvešten i zapaljen badnjak, a potom je uslijedio i vatromet čime je najavljen dolazak ovog velikog hrišćanskog praznika.

Vjernici su druženje nastavili uz kuhano vino, a sutra će u krugu svoje porodice i uz bogatu trpezu proslaviti svoj praznik.

Inače, pripreme za obiljžavanje Božića traju 40 dana, a posebnu pažnju zauzima post kojim vjernik radi na ličnoj duhovnoj i fizičkoj pripremi za doček praznika.

Tri sedmice pred Božić obilježavaju se i praznici Djetinjci, Materice i Oci, kojima se ukazuje na značaj i vrijednost članova porodice, kao i Tucindan na koji se vrše pripreme pečenice.

Pored paljenja badnjaka vjernici se u krugu porodice okupljaju i za posnom trpezom jer Badnji dan predstavlja i posljednji dan posta.