|

Palestinski muftija u Potočarima: Svaki nišan znači jedan ugašeni život

Palestinski muftija u Potočarima: Svaki nišan znači jedan ugašeni život
6
A
Anadolija
11.12.2014. u 13:19
17
komentara
6

dijeljenja
Palestinski muftija u Potočarima: Svaki nišan znači jedan ugašeni život Foto: Anadolija
Palestinski muftija i imam Mesdžidu-l-Akse iz Jerusalema šejh Muhammed Ahmed Husejn osudio je tokom današnje posjete Potočarima kod Srebrenice, ubistvo palestinskog ministra Ziada Abu Eina, poručivši i kako svaki kamen u Memorijalnom centru Potočari znači jedan ugašeni ljudski život, a i Palestina živi genocid koji ne prestaje.
On je osudio ubistvo palestinskog zvaničnika, i kako je kazao ogorčen je što nije dopušteno od strane izraelskih snaga da mu se ukaže prva pomoć, već je ostavljen da umre.

Ziad Abu Ein, preminuo je jučer tokom sukoba tako što je udahnuo suzavac koji su pripadnici izraelskih snaga sigurnost koristili za rastjerivanje demonstranata na protestima protiv gradnje novih jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali.

"Palestina živi genocid koji ne prestaje, u posljednjoj agresiji na Gazu bilo je više od 2.200 šehida i više od 11 hiljada ranjenih. Na vrhu liste tih šehida je ministar Ziad Abu Ein koji je ubijen jučer, on se je borio za otpor okupaciji, on je juče hladnokrvno ubijen i ostavljen da umre, jer je bilo zabranjeno da hitna pomoć dođe da mu pomogne. Ostao je da krvari dok nije umro. Nažalost nastavljaju se ovakva nedjela. Sigurno će naš palestinski narod i pored pada brojnih šehida nastaviti da se bori u ime slobode, u ime dostojanstva, dok postigne ciljeve, da na svojoj zemlji čuva svoju državu" istakao je Husejn.

Muftija Palestine danas je posjetio Memorijalni centar Potočare gdje je kazao kako nišani u tom mezarju svjedoče genocidu koji se dogodio u Srebrenici.

Pozvao je čovječanstvo "da se urazumi i ozdravi i da se nikada i nikome ne desi ono što se desilo u Srebrenici".

On se danas sastao i sa majkama Srebrenice gdje je izrazio žaljenje za njihovom djecom. Odao je počast srebreničkim žrtvama genocida iz 1995. godine.

"Čovjek ne može da izrazi ono što u sebi stvarno osjeća, svi vide rezultate ovakvog genocida, svaki kamen, nišan ukazuje na jedan život koji je izgubljen. Želimo da ovakvi događaji budu stimulans za Bosnu i Hercegovinu kao državu i sve njene narode, da ih stimuliše da idu prema miru, da prevaziđu sve boli u ime izgradnje nade za svoju djecu i budućnost", poručio je Husejn, dodajući kako palestinski narod saosjeća sa svima onima koji su izgubili svoje najmilije.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...