|

Palestinski muftija: Sarajevo je uistinu evropski Jerusalem

Palestinski muftija: Sarajevo je uistinu evropski Jerusalem
15
A
Anadolija
11.12.2014. u 10:36
97
komentara
15

dijeljenja
Palestinski muftija: Sarajevo je uistinu evropski Jerusalem Foto: Anadolija
Palestinski muftija i imam Mesdžidu-l-Akse iz Jerusalema šejh Muhammed Ahmed Husejn, koji ovih dana boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) je izjavio da su napadi i kršenja prava muslimana u Mesdžidu-l-Aksi direktan napad na svetost i historijski značaj ove bogomolje, ali, u nekom smislu, i nasrtaj i uvreda upućena prema islamskim zemljama.
"Napadi Izraela na Mesdžidu-l-Aksu su počeli nakon izraelske okupacije 1967. godine. Tada su oduzeli ključeve od Bab’ul-Magaribea, jednog od najvažnijih ulaza u Al-Aksu, dok su istovremeno zauzeli ulicu Magaribe i spriječili prolazak posjetiocima. Osim toga, 1990. godine na trgu gdje se nalazi Mesdžidu-l-Aksa ubijeno je 20 Palestinaca, a nakon toga na istom mjestu su se desili mnogi napadi. Što se tiče nedavnih događaja, napadi su izvođeni svaki dan, osim petka i subote. Ovi napadi su vrlo opasan udar na slavu i svetost džamije Al-Aksa. Napadi na Al-Aksu traju blizu 50 godina", rekao je palestinski muftija.

Rješavanje palestinskog pitanjaNapomenuo je da u međunarodnim krugovima postoje brojne aktivnosti i procesi kako bi se palestinsko pitanje uspješno riješilo i rezultiralo kreiranjem nezavisne države Palestine.

"Najjasniji primjer za to je kada je sa 138 glasova 2012. godine Palestina dobila status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama (UN). Nakon toga je uslijedio cijeli proces priznavanja palestinske države. Švedska je prva evropska zemlja koja je priznala Palestinu kao državu, a nakon toga ovo pitanje je raspravljano u parlamentima Velike Britanije i Francuske. Ovo je najbolji dokaz i pokazatelj volje predstavnika naroda ovih zemalja da žele da se palestinsko pitanje uspješno završi", kazao je Husejn.

Naglasio je kako Palestinci cijene podršku predsjednika islamskih i arapskih zemalja, koji podržavaju prava Palestinaca. Smatra kako je zaštita Jerusalema i Mesdžidu-l-Akse obaveza i dužnost svih muslimana.

"Poštujemo predsjednika Turske, ali i predsjednike drugih islamskih ili arapskih zemalja koji brane Jerusalem i prava Palestinaca. Napad na Mesdžidu-l-Aksa predstavlja i napad na islamske zemlje. Ovo pitanje je pitanje koje se tiče svih muslimana i ovo pitanje je dio vjere muslimana. Zato je odbrana Jerusalema i Mesdžidu-l-Akse, prema islamskim principima, farz svim muslimanima", smatra imam Mesdžidu-l-Akse.

Prema njegovom mišljenju, muslimani iz cijelog svijeta bi trebali posjetiti Mesdžidu-l-Aksu i Jerusalem kako bi time pružili podršku i palestinskom narodu.

Iskopavanja ispod Al-Akse opasna za nasljeđe mnogih civilizacija"Ne želim govoriti u vezi sa fetvama kojima se zabranjuju posjete Mesdžidu-l-Aksi dok se nalazi pod okupacijom. Ali, reći ću vlastito mišljenje. Mislim da svi muslimani trebaju posjetiti Mesdžidu-l-Aksu i Jerusalem, jer oni koji dođu, dolaze s namjerom da obave posjetu i molitvu. Također, posjetioci time daju podršku palestinskom pitanju i palestinskom narodu", kazao je palestinski muftija.

Upozorava i kako su iskopavanja koja se vrše ispod kompleksa Mesdžidu-l-Akse vrlo opasna i uvredljiva za sve muslimane svijeta.

"Ova iskopavanja su među najopasnijim napadima na Mesdžidu-l-Aksu i na Jerusalem. Svi znamo da je svetost Jerusalema zauzimala značajno mjesto kroz historiju. Muslimani su nam kao baštinu ostavili bogatu historiju, civilizaciju i mnoge objekte. Od prvih dana islama, pa preko država koje su kasnije dolazile, Emevija, Abasida, Fatimida, Memluka, Osmanlija i Ajubida, svi su ostavili nekog traga. Ova iskopavanja danas mogu uzrokovati nestanak cijelih civilizacija", rekao je Husejn.

Istakao je kako u svijetu postoje mjesta gdje se susreću i isprepliču svjetske civilizacije, napominjući kako je Sarajevo upravo jedan takav primjer. Smatra kako u Sarajevu u dubokoj harmoniji i slozi žive tri civilizacije jedna pored druge.

"Nakon raspada Jugoslavije i rata, trenutno postoji nezavisna država Bosna i Hercegovina. Istinski želim stabilnost i blagostanje BiH. Također, u Sarajevu žive tri civilizacije jedna pored druge, kao što je slučaj u Jerusalemu. Sarajevo je uistinu evropski Jerusalem i postoje mnoge sličnosti između ova dva grada u pogledu različitih kultura i vjera. Palestinski narod čine muslimanska i kršćanska zajednica. Ova društva su zajedno dijelila bol, ali i radost. Svi zajedno se bore za slobodu Jerusalema. Želim da žive slobodno i jedistveno, kao što se živi u Sarajevu", kazao je imam Mesdžidu-l-Akse.

Podsjetio je da danas palestinski narod prolazi kroz proces stvaranja nezavisne i suverene države, koja bi bila priznata na međunarodnom planu.

"Palestinski narod je u periodu istinske borbe za nezavisnost. Ovaj proces doprinosi procesu stvaranja države, ali sa sobom nosi i određene probleme. Palestinski narod je na putu osnivanja palestinske države sa glavnim gradom Jerusalemom, što je želja i što su očekivanja svih Palestinaca. Ipak, potrebno je da, u tom smislu, i međunarodna zajednica izvrši svoje obaveze", naglasio je Husejn, izrazivši zahvalnost BiH zbog podrške osnivanju države Palestine.

Muslimani u teškoj situacijiNaglasio je kako Bosna i Hercegovina, Turska i Palestina imaju vrlo dobre međusobne odnose, svaka od tih zemalja ima svoju ambasadu u onoj drugoj ili trećoj zemlji, zahvalivši bosanskom i turskom narodu zbog podrške koju daju osnivanju države Palestine.

"Nažalost, situacija u kojoj se danas nalaze muslimani u svijetu je vrlo loša i bolna. Primjer za to je, recimo, sektaški rat u Iraku. Trudimo se da riješimo probleme u Siriji, Libiji, Jemenu, Pakistanu, Somaliji i Mijanmaru kako bi tamošnji narodi živjeli u stabilnosti, sigurnosti i miru", istakao je palestinski muftija.

Naglasio je kako je vrlo problematično danas govoriti o osnivanju halifata kao što to govore neke organizacije dodajući kako ideju halifata mora podržati većina muslimana.

"Pitanje halifata je ozbiljno pitanje iz islamskog prava. Postoje različita mišljenja i grupe koje tumače kako bi trebao da izgleda halifat i kakvi bi uslovi trebali da vladaju u toj zajednici. Ipak, halifat je nešto što mora podržati većina muslimana. Uslovi koji vladaju danas tome ne idu u korist", istakao je palestinski muftija i imam Mesdžidu-l-Akse.
Prijavi grešku


Komentari (97)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...