BiH
405

Palestinske zastave istaknute u Sarajevu i Konjicu, bh. građani uz Gazu

Piše: N. J.
Palestinska zastava u Konjicu (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Od početka izraelskih napada na Gazu, 8. jula, bh. građani su na razne načine iskazali podršku narodu Palestine.

Članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) okupili su se 14. jula ispred zgrade Ujedinjenih nacija (UN) u Sarajevu i ambasade Republike Turske gdje su pozvali građane na protest protiv Izraela.

Četiri dana kasnije, oko 400 pripadnika palestinske zajednice u BiH i građana naše zemlje su protestnom šetnjom od Baščaršije do Trga djece Sarajeva digli glas protiv ubijanja nevinih civila u Gazi, odnosno novog vala izraelskih napada.

Ramazanski koncert održan 25. jula u Mostaru protekao je u znaku podrške stanovnicima Gaze. Taj koncert je počeo kasidom posvećenoj Palestini pod nazivom "Čuvaj Bože Palestinu" u izvedbi Berina Buturovića.

Podršku Palestincima bh. građani sve više pružaju ističući palestinsku zastavu, ili transparente kojima se poziva na zaustavljanje genocida u Gazi. Jedan takav je osvanuo na mostu na Skenderiji u Sarajevu.

U povodu obilježavanja noći Lejletu-l-kadr na Staroj ćupriji u Konjicu istaknuta je velika zastava Palestine. Također, palestinska zastava ovih je dana istaknuta i na jednoj zgradi u centru Konjica.

Palestinska zastava se zavijorila i tokom sinoćnje utakmice 3. kola Evropske lige između Sarajeva i Atromitosa na Koševu. Zastava je postavljena na zgradi iza istočne tribine stadiona "Asim Ferhatović Hase". Uz palestinsku zastavu zakačena je i mala zastava s ljiljanima.

Podršku Palestincima iskazali su i članovi grupe Dubioza kolektiv fotografišući se sa palestinskom zastavom.