Međureligijski susreti
1

Pakistanski imam: Sarajevo je primjer da je suživot moguć

Anadolija
Predstavnici različitih religija iz svih dijelova svijeta, koji borave u Sarajevu na Međureligijskim susretima, poslali su jedinstvenu poruku o Sarajevu kao primjeru da je suživot moguć.

Glavni imam Badshahi džamije u Pakistanu Muhammad Abdul-Khabir Azad, u razgovoru za agenciju Anadolija, ocijenio je Međureligijske susrete kao veoma pozitivne, jer, kako tvrdi, u dijalogu je rješenje svih problema.

"Dijalog nam je potreban, jer je on rješenje svih izazova i problema koje imamo u 21 vijeku. Kroz dijalog i diskusije možemo poslati poruku mira i ljubavi ostatku čovječanstva. Čvrsto vjerujem da će ova konferencija biti izvor inspiracije za ostatak čovječanstva i da ćemo porukom, koja će biti poslana odavde, uspjeti pokazati čovječanstvu da je razgovorom moguće riješiti sve probleme", kazao je Azad.

On je podsjetio kako je Sarajevo prije 20-ak godina bilo mjesto velike tragedije.

"Danas j ovdje mir i uz blagoslov Svemogućeg Allaha. Situacija u Pakistanu je veoma slična, problemi postoje, ali nema rata. Radimo na tome, komuniciramo sa svim stranama i iskreno vjerujemo da ćemo i mi uspjeti izgraditi mir kakav je ovdje, pa jednog dana možda napraviti ovakvu konferenciju i u Pakistanu", naglasio je Azad.

Velečasni Ichiro Yokoyama, predsjednik Upravnog odbora bolnice Tenri iz Japana kazao je kako je nemoguće ne primijetiti tragove najstrašnijeg rata u 20. vijeku koji je vođen u Sarajevu i BiH.

"Šetajući gradom, mogao sam primijetiti tragove najstrašnijeg rata 20. vijeka koji se dogodio u ovom gradu. Kada smo se okupili ovdje da molimo za mir, to je imalo veoma jako značenje za ovaj grad. Vjerujem da ljudi u Sarajevu zajedno rade na postizanju i očuvanju mira u gradu, jer nema ništa gore od ratova i ubijanja", kazao je za agenciju Anadolija velečasni Ichiro Yokoyama koji je i predstavnik japanske Tenrikyo crkve.

On je izrazio nadu da će predstavnici svih religija koji su se okupili u Sarajevu i diskutuju i iznose svoja mišljenja, uspjeti poslati poruku mira kako ljudima u Sarajevu, tako i cijelom svijetu.