Međunarodna konferencija za mir
47

Iz Sarajeva upućena zajednička molitva za mir

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predstavnici svih vjerskih religija - muslimani, pravoslavci, katolici, jevreji, budisti, tanri kyo i ostali učesnici Međureligijske konferencije, koja je u nedjelju počela u Sarajevu, danas su iz glavnog grada BiH uputili zajedničku molitvu za mir.

U svega tristo metara zračne linije, u svojim bogomoljama i svako na svoj način, molili su za mir i zajedništvo u svijetu.

Hrišćani, kako katolici tako i pravoslavci, svoju molitvu uputili su sa trga ispred Sarajevske katedrale Srca Isusova. Zajedničkim pojanjem i uz prisustvo mnogih vjernika, hrišćani su zamolili za mir.

Samo nekoliko desetina metara dalje, u Gazi Husrev-begovoj džamiji, muslimani su, učenjem dove, zamolili Boga da svijetu podari mir. Predvođeni reisu-l-ulemom Islamske zajednice BiH Mustafom Cerićem, učenici Gazi Husrev-begove medrese, gosti iz Iraka, Irana, Egipta, Libana, Sirije, Tunisa i Pakistana, te brojni drugi vjernici proučili su dovu za mir.

U sarajevskoj Sinagogi, jevreji iz svih dijelova svijeta, na svoj način, obratili su se Svevišnjem kako bi uslišio njihove molitve za mir. Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je da današnja molitva, koja je upućena iz Sarajeva, označava snagu zajedništva u ovoj zemlji.

„U ovoj zemlji zajedno živimo već 500 godina i nadam se da ćemo tako nastaviti i idućih 500 godina. Ovi susreti su samo nastavak međureligijskih dijaloga koji se u BiH odavno vode“, istakao je Finci.

Gosti budističke vjeroispovijesti svoju molitvu uputili su iz Muzeja umjetnosti i književnosti, dok su Tanri Kyo sveštenici molili u hotelu Stari grad na Baščaršiji.

Nakon obavljenih molitvi, svi vjernici uputili su se iz svojih bogomolja prema Domu armije gdje će biti održano i svečano zatvaranje Međureligijske konferencije „Naša je budućnost živjeti zajedno“.