{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na završetku Mirovnog susreta potpisivanje apela za mir

F
11.9.2012. u 08:24
1
4
Na završetku Mirovnog susreta potpisivanje apela za mir
1
Na završetku Mirovnog susreta potpisivanje apela za mir
Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Tradicionalni svjetski mirovni susret "Naša je budućnost živjeti zajedno - religije i kulture u dijalogu" koji je u organizaciji Zajednice sv. Egidija otvoren u Sarajevu 9. septembra u prisustvu vjerskih poglavara i najviših političkih zvaničnika, nastavit će rad i danas nizom panela koji će biti održani na više lokacija, nakon čega će uslijediti ceremonija zatvaranja ovog događaja.
Devet panela bit će posvećeno različitim temama koje tretiraju stanje današnjeg svijeta, položaj i odnose vjerskih zajednica, te mogućnosti izgradnje mira među ljudima i vjerama.

"Balkan i Evropa", "Vrijednost života", "Stanje arapskog proljeća", "Muslimani i kršćani u dijalogu", te "Manjine u vremenu globalizacije", neke su od tema o kojima će danas razgovarati predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života u BiH i svijetu.

Susret će biti završen molitvama za mir na više lokacija u skladu s različitim vjerskim tradicijama, procesijom mira, te završnom ceremonijom u Domu oružanih snaga BiH na kojoj će biti prezentirani završni referati, te upriličeno čitanje, potpisivanje i izručivanje Apela za mir 2012.

U organizaciji Susreta učestvovali su i Islamska zajednica u BiH, Srpska pravoslavna crkva, Vrhbosanska nadbiskupija i Jevrejska zajednica u BiH.

Ovaj je događaj u Sarajevu okupio oko stotinu vjerskih poglavara svih vjera i konfesija, te uglednika iz svijeta kulture i politike iz više od šezdeset zemalja svijeta, učinivši Sarajevo gradom mira i suživota, te simbolom za Evropu i cijeli svijet.

Tradicionalni svjetski susret za mir već 25 godina organizira Zajednica sv. Egidija na tragu Duha Asiza, a ugostili su ga mnogi evropski gradovi i Washington.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: