{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


FOTO
/
Padobranski klub Banja Luka negira krivnju za pad aviona

A
Anadolija
26.7.2012. u 14:03
1
29
Padobranski klub Banja Luka negira krivnju za pad aviona
1
Padobranski klub Banja Luka nije odgovoran za udes aviona cesna, koji se desio 20. maja ove godine, na aerodromu Zalužani kod Banje Luke i u kojem je poginulo pet lica, tvrdi predsjednik tog kluba Duško Grmuša.
Foto: G. Kec/Klix.ba
Foto: G. Kec/Klix.ba

Prema njegovim riječima "ako krivica za ovu nesreću i postoji, onda su možda za nju odgovorni pojedinci, a među njima i ja."

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Padobranskog kluba Banja Luka, negirali su sve navode iz izvještaja o uzrocima nesreće koji je, nakon provedene istrage, sačinila Komisija za vazduhoplovstvo BiH.

Foto: G. Kec/Klix.ba
Foto: G. Kec/Klix.ba

"Komisija nije postupila po izričitim odredbama Pravilnika o istraživanju vazduhoplovnih nesreća i incidenata niti je predstavnicima Padobranskog kluba Banja Luka omogućila da učestvuje u njenom radu", navodi se u saopštenju Padobranskog kluba Banja Luka.

U opširnom obraćanju novinarima, članovi kluba i predsjednik Vazduhoplobnog saveza RS odbacili su navode Komisije o potencijalnim uzrocima nesreće koji su se, između ostalog, odnosili na tehničku ispravnost aviona, redovnost njegovog servisiranja, neadekvatno gorivo koje je korišteno tokom spornog leta i grešku Alena Crnalića, koji je upravljao avionom.

Foto: G. Kec/Klix.ba
Foto: G. Kec/Klix.ba

"Cilj Komisije bio je da ospori rad, a potom i ugasi Padobranski klub Banja Luka. Iza toga stoje prizemni nacionalni interesi i zluradost pojedinaca koji žele otimanje nadležnosti RS-a", ističe se u sopštenju Padobranskog kluba Banja Luka.

Predsjednik vazduhoplovnog saveza RS Ranko Seferović istakao je da su nalazi državne Komisije o uzrocima nesreće neprihvatljivi, jer je "Komisija u svom radu bila politički motivirana s ciljem gašenja vazduhoplovstva i padobranskog sporta u Republici Srpskoj".

Grmuša je kazao kako je Padobranski klub Banja Luka podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Komisije za civilno vazduhoplovstvo BiH Omera Kulića.

"Nećemo preći preko uvreda i blaćenja našeg kluba i njegovih članova kojima obiluje izvještaj o nalazima nesreće koji je Kulić potpisao. Mi smo od trenutka kada smo saznali za Komisiju, ko su njeni članovi i servis koji je trebao obaviti ekspertizu, sumnjali u njihovu profesionalnost i objektivnost, što se i potvrdilo", zaključuje se u saopštenju padobranskog kluba Banja Luka.

Nakon konferencije za novinare, pojedini članovi porodica nastradalih padobranaca istakli su kako u "cijelosti stoje iza navoda Padobranskog kluba Banja Luka, u čiju su nevinost potpuno ubijeđeni."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: