Tragedija u Zalužanima
1

FOTO / Padobranski klub Banja Luka negira krivnju za pad aviona

Anadolija
Padobranski klub Banja Luka nije odgovoran za udes aviona cesna, koji se desio 20. maja ove godine, na aerodromu Zalužani kod Banje Luke i u kojem je poginulo pet lica, tvrdi predsjednik tog kluba Duško Grmuša.
Foto: G. Kec/Klix.ba
Foto: G. Kec/Klix.ba
Prema njegovim riječima "ako krivica za ovu nesreću i postoji, onda su možda za nju odgovorni pojedinci, a među njima i ja."

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Padobranskog kluba Banja Luka, negirali su sve navode iz izvještaja o uzrocima nesreće koji je, nakon provedene istrage, sačinila Komisija za vazduhoplovstvo BiH.

Foto: G. Kec/Klix.ba
Foto: G. Kec/Klix.ba
"Komisija nije postupila po izričitim odredbama Pravilnika o istraživanju vazduhoplovnih nesreća i incidenata niti je predstavnicima Padobranskog kluba Banja Luka omogućila da učestvuje u njenom radu", navodi se u saopštenju Padobranskog kluba Banja Luka.

U opširnom obraćanju novinarima, članovi kluba i predsjednik Vazduhoplobnog saveza RS odbacili su navode Komisije o potencijalnim uzrocima nesreće koji su se, između ostalog, odnosili na tehničku ispravnost aviona, redovnost njegovog servisiranja, neadekvatno gorivo koje je korišteno tokom spornog leta i grešku Alena Crnalića, koji je upravljao avionom.

Foto: G. Kec/Klix.ba
Foto: G. Kec/Klix.ba
"Cilj Komisije bio je da ospori rad, a potom i ugasi Padobranski klub Banja Luka. Iza toga stoje prizemni nacionalni interesi i zluradost pojedinaca koji žele otimanje nadležnosti RS-a", ističe se u sopštenju Padobranskog kluba Banja Luka.

Predsjednik vazduhoplovnog saveza RS Ranko Seferović istakao je da su nalazi državne Komisije o uzrocima nesreće neprihvatljivi, jer je "Komisija u svom radu bila politički motivirana s ciljem gašenja vazduhoplovstva i padobranskog sporta u Republici Srpskoj".

Grmuša je kazao kako je Padobranski klub Banja Luka podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Komisije za civilno vazduhoplovstvo BiH Omera Kulića.

"Nećemo preći preko uvreda i blaćenja našeg kluba i njegovih članova kojima obiluje izvještaj o nalazima nesreće koji je Kulić potpisao. Mi smo od trenutka kada smo saznali za Komisiju, ko su njeni članovi i servis koji je trebao obaviti ekspertizu, sumnjali u njihovu profesionalnost i objektivnost, što se i potvrdilo", zaključuje se u saopštenju padobranskog kluba Banja Luka.

Nakon konferencije za novinare, pojedini članovi porodica nastradalih padobranaca istakli su kako u "cijelosti stoje iza navoda Padobranskog kluba Banja Luka, u čiju su nevinost potpuno ubijeđeni."