{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paddy Ashdown: Rusija podstiče izlazak Republike Srpske iz BiH

A
15.3.2014. u 12:33
78
256
Paddy Ashdown: Rusija podstiče izlazak Republike Srpske iz BiH
78
Paddy Ashdown: Rusija podstiče izlazak Republike Srpske iz BiH
Paddy Ashdown (Foto: AFP)
Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i poslanik Liberalnih demokrata Paddy Ashdown smatra da Rusija podstiče entitet Republiku Srpsku da se odvoji od države Bosne i Hercegovine i da postane nova nezavisna država u Evropi.
Kako navodi britanski list "The Guardian", Ashdown je tokom obraćanja u britanskom parlamentu Doma lordova, gdje se govorilo i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, istakao da Rusija otvoreno podstiče i podržava podjelu BiH.

"Da li ste svjesni dokaza koji su se pojavili da se Rusija direktno miješa u unutrašnja pitanja u BiH na način koji jedino može da utiče na podsticanje secesionističkih tendencija Srba u BiH?", istakao je Ashdown.

On je, prema pisanju The Guardiana, od vlade Velike Britanije zatražio da učini sve napore kako bi Evropska unija učinila mnogo više da spriječi takav scenario u BiH.

"S obzirom na krhkost BiH i njenu cijelu historiju, zar to nije pokušaj da se ona uvuče u širu ukrajinsku krizu, što bi bila velika neodgovornost? Šta će vlada Velike Britanije uraditi da ohrabri Evropsku uniju da poduzme odlučnije korake u vezi s Bosnom", kazao je Ashdown.

Ostali članovi britanskog parlamenta su poručili kako Velika Britanija treba učiniti sve moguće napore kako bi se spriječila eskalacije krize u Ukrajini, ali i bilo gdje u Evropi.

Prema pisanju lista "The Guardian", Ashdown će u utorak naredne sedmice boraviti u posjeti Sarajevu, gdje će govoriti i o političkoj krizi u BiH kao i o ambicijama Rusije da podstakne RS da se odvoji od BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: