{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pack: Etničke podjele u BiH su još uvijek veoma duboke

S
10.10.2011. u 21:24
0
29
Pack: Etničke podjele u BiH su još uvijek veoma duboke
0
Pack: Etničke podjele u BiH su još uvijek veoma duboke
Doris Pack
Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack smatra da su etničke podjele u BiH još uvijek veoma duboke i da postoji problem da se one prevaziđu.
"Mislim da se na nacionalnu kartu igra iz ličnih interesa, jer to nije u interesu običnih ljudi. Oni trebaju zaposlenje, bolje obrazovanje, infrastrukturu, a to opet zahtjeva investicije, za investicije vam treba funkcionalan sudski sistem, tako, gdje god da gledam, vidim probleme", kazala je Pack u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Pack je mišljenja da je BiH poseban slučaj, i ne zato što je sama za to kriva već je to učinjeno u Washingtonu i ugrađeno u Dayton. Stoga, smatra da bi se trebalo početi s promjenama Daytona.

"Dayton je tako komplikovan da je zaista teško voditi zemlju. Vidimo sada u Federaciji da vladu ne priznaju svi. To je problem koji dolazi iz Daytona i nije još uvijek riješen. Zbog toga bih cijenila ako bi političke partije našle riješenje. Sjede godinama na različitim mjestima, Prud, Butmir, evo i Brčko, ali stvarnog rezultata nema zbog tih dubokih etničkih problema. To se mora riješiti jer obični ljudi trpe, ne političari. Oni imaju novac i svoju sitnu moć, i ne brinu ih potrebe običnih građana", dodaje Pack.

Također, izrazila je bojazan da BiH ove godine neće dobiti Vijeće ministara te da je to za svaku osudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: