"Trpe obični ljudi, a ne političari"
0

Pack: Etničke podjele u BiH su još uvijek veoma duboke

Sarajevo-x.com
Doris Pack
Doris Pack
Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack smatra da su etničke podjele u BiH još uvijek veoma duboke i da postoji problem da se one prevaziđu.

"Mislim da se na nacionalnu kartu igra iz ličnih interesa, jer to nije u interesu običnih ljudi. Oni trebaju zaposlenje, bolje obrazovanje, infrastrukturu, a to opet zahtjeva investicije, za investicije vam treba funkcionalan sudski sistem, tako, gdje god da gledam, vidim probleme", kazala je Pack u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Pack je mišljenja da je BiH poseban slučaj, i ne zato što je sama za to kriva već je to učinjeno u Washingtonu i ugrađeno u Dayton. Stoga, smatra da bi se trebalo početi s promjenama Daytona.

"Dayton je tako komplikovan da je zaista teško voditi zemlju. Vidimo sada u Federaciji da vladu ne priznaju svi. To je problem koji dolazi iz Daytona i nije još uvijek riješen. Zbog toga bih cijenila ako bi političke partije našle riješenje. Sjede godinama na različitim mjestima, Prud, Butmir, evo i Brčko, ali stvarnog rezultata nema zbog tih dubokih etničkih problema. To se mora riješiti jer obični ljudi trpe, ne političari. Oni imaju novac i svoju sitnu moć, i ne brinu ih potrebe običnih građana", dodaje Pack.

Također, izrazila je bojazan da BiH ove godine neće dobiti Vijeće ministara te da je to za svaku osudu.