Započete aktivnosti
54

Pacijenti u Kantonu Sarajevo će dobiti jednostavniji sistem uputnica

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović (SDP) imao je prvi radni sastanak s direktorima najvećih zdravstvenih ustanova u Sarajevu, a ovakvi susreti ubuduće će se održavati redovno, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

S v.d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Alenom Pilavom, direktorom Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Ismetom Gavrankapetanovićem, direktorom Doma zdravlja Kantona Sarajevo Abelom Baltićem i predsjednikom Ljekarske komore Kantona Sarajevo Rifatom Riadom Zaidom razgovarao je o koordinaciji rada ustanova i pripremi za bolje funkcionisanje sistema e-uputnica, odnosno elektronskog naručivanja pacijenata.

Na sastanku su donijeti zaključci kako bi se što prije krenulo u realizaciju i implementaciju prijedloga reorganizacije u zdravstvu. Između ostalog, formiran je Odbor za hitnu koordinaciju i komunikaciju sastavljen od pomoćnika ministra i pomoćnika direktora, čiji je zadatak koordiniranje svih aktivnosti koje su dogovorene na sastanku, s naglaskom na međusobno upućivanje pacijenata.

Zadatak Odbora je da do narednog sastanka pripremi konkretne prijedloge za unapređenje zdravstvenog sistema. Komisije su obavezane da u narednom periodu dostave rješenja zajedničkih problema u cilju kvalitetnije komunikacije među ustanovama te da se olakša tzv. put pacijenta.

Zaključeno je da nema potrebe za uputnicama iz ambulanti porodične medicine, kako je do sada bio slučaj u situacijama kada se prelazi s klinike na kliniku unutar KCUS-a ili iz Opće bolnice na KCUS. Najavljeno je da će onkološki pacijenti imati jednu uputnicu za kompletan proces liječenja i akutni tretman.

"Naši ciljevi su konkretni koraci kako bi promijenili narativ u oblasti zdravstvene zaštite i usluge, a već idemo i u smjeru proširenog obima prava pacijenata", poručili su iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.