Bez pomaka od 2017.
613

Pacijenti u FBiH sutra se isključuju s dijalize: Situacija je sve gora i sve više nas umire

M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Dijalizni i transplantirani pacijenti iz Federacije dolaze sutra u Sarajevo gdje će protestovati ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zbog loših uvjeta dijalize i obustave transplantacija bubrega.

Kako nam je rekao predsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žuljević, dvije godine nakon protesta i isključenja s dijalize, kada je Parlament FBiH usvojio Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva, situacija se pogoršala.

Podsjetio je na statistiku Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja u kojoj se navodi da 75 posto aparata za dijalizu nije ispravno te da imaju veliki broj smrtnih slučajeva.

"Niko ne radi ništa da to promijeni. U 2015. godini smo imali 28 transplantacija, u 2016., 2017. i 2018. godini po 20, a u 2019. godini samo sedam, koje su urađene na UKC Tuzla. U osmom mjesecu 2018. godine urađena je posljednja transplantacija na našem najvećem kliničkom centru KCUS-u. Imamo osjećaj da se na KCUS-u svjesno rade opstrukcije. Pacijenti su ogorčeni i razočarani i puno njih će se isključiti s dijalize", rekao nam je Žuljević.

Na proteste stiže veliki broj pacijenata iz Bihaća, Tuzle i drugih gradova FBiH. Odlučili su da sutra ne idu na dijalizu. Planiraju da ostanu ispred KCUS-a i bez dijalize dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

"Mi nismo kao udruženje pozvali na to, to su sami pacijenti odlučili, ne želimo da neko umre. Situacija je teška. Imamo sve predispozicije da se rade transplantacije - i ljekare, novac, koordinatore, transplantacijske timove, kliničke centre i zakon, a ne radimo ih. To aludira na to da neko svjesno opstruira i mi sumnjamo da ima nečasnih radnji gdje se ljudi šalju vani kako bi drugi 'ušićarili' nešto od toga", rekao je Žuljević.

Protesti počinju u 12 sati ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata poslat će svoje zahtjeve svim nadležnima s nadom da će reagovati i da pacijenti neće ugroziti svoj život isključenjem s dijalize.