Čije je zemljište?
0

Pacijenti i ljekari u Zenici trebaju obnovljenu bolnicu, a nadležni se raspravljaju u vezi zemlje

E. M.
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ponudio je Kantonalnoj bolnici Zenica sporazum kojim bi se riješio vlasničko-pravni odnos nekretnina koje koristi ova bolnica, čime bi i zvanično mogla krenuti rekonstrukcija i nadogradnja ove zdravstvene ustanove koja je blokirana već duži period zbog ovog problema. Međutim, iz bolnice su kazali kako ne pristaju na ucjene te da je zemlja njihova.
Sredstva za rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica osigurana su nakon skoro više od 18 mjeseci kada je EBRD odobrio kredit od 10 miliona eura za generacijski projekt koji ima za cilj poboljšanje zdravstvenih usluga u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i bolje uvjete za rad ljekara.

Zbog imovinsko-pravnih odnosa obnova Kantonalne bolnice Zenica čeka već više od godinu dana, s obzirom da se bolnica nalazi na zemlji koja je u vlasništvu Grada Zenice. Blokade računa, razgovori, dogovori, sjednice Gradskog vijeća na tu temu, nisu dale rezultat kako bi se ovaj projekt realizirao. Sudeći prema dopisu kojeg je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović dostavio u Kantonalnu bolnicu Zenica, projekt obnove bolnice uskoro bi mogao krenuti s realizacijom.

U dopisu se navodi da je projekt obnove Kantonalne bolnice Zenica projekt javno-privatnog partnerstva gdje privatni partneri imaju za cilj ostvarenje profita kroz pružanje zdravstvenih ustanova te da Gradska uprava izražava podršku i spremnost u realizaciji projekata u potpunosti.

Međutim, od sredstava građana Zenice osigurano je zemljište i izgradnja svih objekata koji su u sastavu KBZ, a tržišna vrijednost 99.172 metra kvadratna i 36.650 metara kvadratnih korisnog medicinskog prostora u urbanom dijelu Zenice košta više od 50.000.000 KM zbog čega je Kasumović Upravi bolnice ponudio sporazum o realizaciji projekata koji su za dobrobit građana ovog grada.


“S obzirom na zahtjev (br….) koji je od menadžmenta JU KBZ upućen Gradskoj upravi Zenica za okončanje sudskog spora koji se vodi po tužbi koju je JU KBZ pokrenula protiv Grada Zenica u vezi vlasništva nad nekretninama u JU KBZ, Gradska uprava je spremna da hitno pozitivno odgovori na vaš zahtjev, sporazumno okonča pokrenuti sudski spor i preda izgrađene objekte s pripadajućim zemljištem u krugu JU KBZ, uz preuzimanje obaveza od strane Zeničko-dobojskog kantona, koji je nadležan za funkcionisanje JU KBZ, da za građane Zenice obezbijedi sredstva za realizaciju jednog infrastrukturnog projekta od društvenog značaja za sve građane, infrastrukturnog objekta koji će u konačnici moći koristiti svi stanovnici ZDK”, stoji u dopisu.

Kasumović navodi kako Zeničani godinama imaju potrebu za kompleksom zatvorenih bazena, otvorenih bazena kao aqua park te dugogodišnju potrebu za izgradnjom žičarom kojom bi se riješio brz i jednostavan način transporta od Zenice do Smetova koji će omogućiti građanima da dođu do svježeg zraka, posebno u zimskim mjesecima.

“Stoga upućujemo prijedlog JU KBZ i Vladi ZDK da potpišemo sporazum o prenosu vlasništva nad zemljištem i objektima u krugu JU KBZ na JU KBZ uz uslov da Vlada ZDK preuzme obavezu finansiranja jednog od tri navedena projekta kao određenu kompenzaciju za građane Zenice. Smatramo da to ne predstavlja posebno opterećenje za budžet ZDK jer su slični projekti finansirani od kantona u drugim općinama”, dodaje Kasumović.

Ističe da je Gradska uprava spremna da se realizacija jednog od ova tri projekta dogovori tako da se finansiranje planira i kroz tri ili četiri naredne godine, a da se prenos vlasništva obavi odmah te da će Gradska uprava Zenice preuzeti obavezu osiguranja 50 posto sredstava za izgradnju žičare Zenica - Smetovi, ako se taj projekt odabere za realizaciju.

“Predlažemo da se u tom smislu hitno zaključi sporazum o prenosu vlasništva i realizaciji jednog od predloženih projekata koji će za rezultat imati razvoj i napredak JU KBZ, bolji kvalitet medicinskih usluga za sve pacijente iz ZDK i bolji život za građane Zenice”, zaključio je Kasumović.

Međutim, u odgovoru Gradskoj upravi Zenica Kantonalna bolnica Zenica je obrazložila da je prestala mogućnost za bilo kakvo sklapanje sporazuma o prenosu vlasništva s Grada Zenica na Kantonalnu bolnicu Zenica iz razloga, jer Grad Zenica nije vlasnik zemljišta i objekata u krugu Kantonalne bolnice Zenica.

Naime, prema stavu zeničke bolnice Kantonalni sud Zenica je poništio upis i vratio slučaj na početak, a direktor KBZ Rasim Skomorac je izrazio spremnost za nastavak projekta urgentne kardiologije, neophodne svim građanima ZDK, pa i Zenice, ali bez ucjenjivanja koje je predložio Kasumović.