Zenica je zeleni grad
170

Ozvaničen početak projekta Toplane Zenica: Sigurnije grijanje i čistiji okoliš

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U kompaniji ArcelorMittal Zenica danas je potpisan ugovor o finansiranju nove toplane u Zenici vrijednosti 53 miliona eura, koja bi riješila problem grijanja ovog grada, ali i osigurala bolji okoliš i zdravije okruženje.

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair je kazao da je današnje potpisivanje ugovora jedan važan korak u pokretanju Toplane Zenica te da je ovaj projekt sa stanovništva okoliša ocijenjen kao visokokvalificiran.

"U junu 2020. godine očekujemo završetak radova i pokrenute nove kotlove", kratko je prokomentarisao Biju Nair.

Generalni direktor Toplana Zenica Nikhil Mehta je kazao da su sva sredstva od 53 miliona eura osigurana. Čak 12 miliona eura je osigurano od partnera, a ArcelorMittal imat će 50 procenta, Grad Zenica 20 posto te druga dva partnera po 15 posto udjela u Toplani Zenica.

"Bitno nam je što nam se EBRD pridružuje u ovom projektu, što pokazuje da je ovaj projekt usmjeren ka zaštiti okoliša, efikasnosti energenata i energije te ka građanima Zenice", izjavio je Mehta.

Regionalna direktorica EBRD-a Zsuzsanna Hargitai je kazala da su u Bosni i Hercegovini finansirali projekte u vrijednosti stotina miliona KM te da nikada nisu finansirali jedan ovakav projekt.

"Ovaj projekt s našim dugoročnim partnerom ArcelorMittalom i Gradom Zenica je nova stvar za nas. U Bosni i Hercegovini smo već 23 godine i nikada nismo imali ovakav projekt. Potreban je jedan ovakav proizođač, vizija i vizija gradonačelnika za grijanje, a ujedno i cilj da se teži tome da Zenica postane zeleni grad. Brojni prijatelji u Zenici su mi se nasmijali kada sam rekla da je Zenica postala zeleni grad. To zaista postaje zeleni grad, polako, ali postaje", kazala je Hargitai.

Ian Brown, direktor EBRD-a u BiH, je u svom obraćanju kazao da je Zenica njihov partner i da im je drago što nakon finansiranja radova Kantonalne bolnice Zenica rješavaju dva najveća proizvođača emisija u Zenici.

"Ovaj projekt će donijeti Zenici ono što treba. Čist, održiv i pouzdan način grijanja", izjavio je Brown.

Arnald Du Peloux, predstavnik Intesa San Paolo banke, je pojasnio da im je interes podržati ovakve projekte u državama gdje posluju te dobro grijanje.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da mnogi nisu vjerovali u ovaj projekt, ali da je ovo krucijalni projekt koji se realizira.

"Vidite da je sve završeno, a građani će imati kvalitetno i sigurno grijanje. Zahvaljujem se svim partnerima koji su s gradom riješili ovaj kapitalni projekt. Vi znate da više od 186.000 tona uglja punog sumpora mi moramo potrošiti, a sada ćemo bez ijedne tone uglja imati grijanje i čist zrak. Ovo je veliki korak Zenice naprijed na putu za zeleni grad. Veoma brzo počinjemo i gasifikaciju grada, a ukinut ćemo i loženje uglja u gradu. Mittal će do tada imati sve filtere i moći ćemo ovdje zdravo živjeti", pojasnio je Kasumović.

Realizacija projekta i gradnja kotlova uskoro će biti realizirana, a sve prisutne raduje činjenica da je finansiranje ovog projekta danas zvanično zaključeno.