Od sutra bogatiji medijski prostor
0

Ozturk: Najveća snaga novinske agencije Anadolija je pouzdanost

FENA
Generalni direktor Anadolije Kemal Ozturk
Generalni direktor Anadolije Kemal Ozturk
Balkanski medijski prostor od sutra će biti bogatiji za još jednu novinsku agenciju. Naime, u Sarajevu će u nedjelju biti svečano otvorena Regionalna direkcija turske novinske agencije Anadolija za Balkan.

Generalni direktor Regionalne direkcije Kemal Ozturk je istakao da će direkcija novinske agencije Anadolija sa sjedištem u Sarajevu imati servis na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku. Korisnici usluga ove agencije moći će pratiti najvažnije vijesti s područja Balkana, ali i vijesti iz svijeta koje će novinari agencije prevoditi na lokalne jezike.

"Otvaranje Regionalne direkcije dio je projekta 'Vizija 100. obljetnice postojanja novinske agencije Anadolija' koji ćemo realizirati u narednih osam godina. Cilj projekta je do 2020., kada će biti obilježeno 100 godina od osnivanja agencije, ulazak među prvih pet svjetskih agencija", kazao je za Fenu Ozturk.

90 posto zaposlenih iz BiH

Regionalna direkcija medijski će "pokrivati" kompletnu regiju Balkana bilo da je riječ o događajima iz zemalja regiona ili onim u svijetu koji će biti prevođeni na lokalne jezike.

Mi ne mislimo samo na proizvodnju vijesti. Plan nam je intenzivno raditi na promoviranju kulturnih znamenitosti i ljepota Sarajeva, Mostara, Zagreba, Beograda, itd. i pokazati ih cijelom svijetu", kazao je Ozturk.

U prvoj fazi, Regionalna direkcija imat će 20 zaposlenih od čega je 90 posto Bosanaca i Hercegovaca, a kasnije će broj zaposlenih biti povećan.

Uprkos pretrpanom medijskom prostoru u BiH, ali i na Balkanu, čelnici novinske agencije Anadolija sigurni su u uspjeh i pronalaženje svog "mjesta pod suncem".

"Najveća snaga novinske agencije Anadolija je u tome što je pouzdana. Mi radimo ispravke čak i onih vijesti u kojima smo pogriješili samo u jednom slovu i odmah se izvinjavamo našim korisnicima. Toliko smo pouzdani da se naše vijesti čuvaju u državnom arhivu Turske kao tačni podaci, koriste se na sudovima kao dokazi i zbog toga nam je pouzdanost vrlo važna. Za neko vrijeme će svi mediji na Balkanu moći reći da je nešto tačno ako je to objavila novinska agencija Anadolija", pojasnio je Ozturk.

Dodao je da na Balkanu postoji vrlo malo stranih medija koji izvještavaju na lokalnim jezicima te da je, u ovom smislu, novinska agencija Anadolija u prednosti u odnosu na ostale.

Brzi, dinamični i profitabilni

"Također, brza smo i dinamična agencija i mi nemamo problem profitabilnosti. Ne brinemo oko toga koliko ćemo zaraditi novaca na Balkanu, ali naravno, nećemo sve raditi potpuno besplatno. Neko vrijeme će svi naši servisi biti besplatni, a onda ćemo odrediti neku pristupačnu cijenu", rekao je Ozturk.

Korisnicima agencije će na usluzi biti video i foto servis, grafički servis i tekstualne vijesti.

"Imamo sve ono što je potrebno jednoj modernoj novinskoj agenciji", dodao je Ozturk.

Činjenicu da Turska itekako blagonaklono gleda na Balkan potvrđuje i otvaranje Regionalne direkcije ove novinske agencije. Ozturk ističe da Balkan i Tursku vežu mnoge spone.

"Balkan je za nas jako osjetljivo i vrijedno područje. Dijelimo historijske i kulturne veze i upravo zbog toga želimo raditi vijesti o miru", pojasnio je Ozturk.

Regionalna direkcija bit će otvorena sutra u 13 sati na svečanosti koju će uveličati predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz i zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag.

U okviru programa svečanog otvorenja agencije, u Turskom kulturnom centru u Sarajevu u 18 sati bit će otvorena i izložba fotografija "Ljepote Turske kroz objektiv Anadolije".

Pored toga, čelnici novinske agencije Anadolija potpisat će ugovor o saradnji s rukovodiocima medija u BiH.