Sjedište u Sarajevu
0

Novinska agencija Anadolija otvorila direkciju za Balkan

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Turska državna novinska agencija Anadolija danas je u Sarajevu svečano otvorila Regionalnu direkciju za Balkan.

Generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora novinske agencije Anadolija Kemal Ozturk rekao je da ova agencija namjerava da bude među pet najvećih u svijetu i da je današnje otvaranje direkcije u Sarajevu korak u tom smjeru.

Istakao je da će Anadolija iz Sarajeva slati vijesti u svijet na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, te na taj način doprinositi miru i blagostanju.

"Nadamo se da će naš servis pomoći poboljšanju odnosa zemalja ove regije i Turske", dodao je Ozturk i potcrtao da su vrata Anadolije otvorena samo za osobe koje žele mir.

Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag kazao je da Bosnu i Hercegovinu i Tursku povezuje istorija i kultura, te da će se veze između ove dvije zemlje u budućnosti još unaprijeđivati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su BiH i Sarajevo od danas bogatiji za novinsku agenciju koja postoji skoro cijelo stoljeće.

"Vjerujem da će Anadolija biti distributer dobrih vijesti i vijesti o investicijama", istakao je Izetbegović i dodao da Bosna i Hercegovina i Turska kao multikulturna društva moraju demantirati tezu o sukobu civilizacija.

Nakon svečanog puštanja u rad internet servisa agencije Anadolija u Sarajevu, stigla je i prva poruka od predsjednika Republike Turske Abdulaha Gula u kojoj šalje svoju čestitku i podršku radu novootvorene novinske agencije za Balkan.

Satelitski prijem Anadolije je dostupan i besplatan preko parametara: Turksat3A 11.525 Vertical 4444, 5/6