Čeka ga suđenje
85

Ozloglašeni Darko Elez izručen BiH, opsadno stanje od aerodroma do Suda BiH

A. B.
Uz velike mjere sigurnosti transportovan u zgradu pravosudnih institucija BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Darko Elez koji je u decembru prošle godine uhapšen u Srbiji zbog izvršenja niza krivičnih djela organizovanog kriminala, izručen je večeras Bosni i Hercegovini gdje će se protiv njega voditi krivični postupak i suđenje.
Izručenje Eleza realizovano je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a let je kasnio dva sata jer mu je prije polaska iz Srbije pozlilo pa je uz medicinsku pratnju helikopterom stigao u glavni grad BiH.

Na aerodromu je uhapšen i prebačen u Sud BiH gdje će biti zadržan 24 sata.

Kako nam je danas ranije kazao njegov advokat Duško Tomić, Elezu će sutra biti određen jednomjesečni pritvor po zahtjevu Tužilaštva BiH.

"Ja sam se dogovorio sa postupajućem tužiocem Dubravkom Čamparom kako da određene stvari ubrzamo jer se njemu ne može suditi za akciju 'Lutku' jer ga izručuju za djela nakon potpisivanja sporazuma BiH i Srbije, a to je nekoliko godina nakon toga. Njemu se može suditi samo za dva ubistva za šta ga tereti i sumnjiči MUP RS-a koji je predmet ustupio Tužilaštvu BiH", kazao je Tomić.

Kazao nam je i to da će Elez najvjerovatnije biti u državnom zatvoru u Vojkovićima.

"S obzirom na to da se tamo nalazi Đorđe Ždrale, njegov ljuti protivnik kazao sam da je opasno da na jednom takvom mjestu budu takve dvije osobe. Garantovano mi je da bi se, ukoliko budemo insistirali, Đorđe Ždrale mogao vratiti u zatvor u Foči na specijalni odjel ili da neki drugi modalitet provedemo vezano za zadržavanje njih dvojice na istom mjestu. Sutra će Elezu Sud odrediti pritvor na 30 dana, a onda ćemo vidjeti kakve je dokaze MUP RS-a proslijedio Tužilaštvu BiH i na osnovu toga ćemo se odrediti kako dalje", naglasio je Tomić.

Inače su danas tokom izručenja na aerodromu, ali i duž cijele rute bile uspostavljene jake policijske snage, među kojima je bio veliki broj specijalaca.

Odluku o izručenju donijelo je Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu i potvrdio ministar pravde Srbije.

Inače, Elez ima državljanstva BiH i Srbije i uhapšen je 21. decembra prošle godine u Beogradu po međunarodnoj poternici Interpola Sarajevo. Tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na područu RS i Federacije BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno provodi s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Bosne i Hercegovine.

Osim toga, Sud je odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015., 2017., 2018. i 2019. godine.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.