{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ozelenjavanje" SFF-a: Jedan dan festivala posvećen očuvanju životne sredine

17.8.2015. u 13:50
199
29
"Ozelenjavanje" SFF-a: Jedan dan festivala posvećen očuvanju životne sredine
199
UNEP i Sarajevo Film Festival, u partnerstvu sa čitavim nizom partnera za očuvanje životne sredine, ove su godine započeli značajnu saradnju u okviru koje će tokom trajanja ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala biti realizovana serija događaja fokusiranih na životnu sredinu, energetsku efikasnost i umjetnost.
Jedan festivalski dan posvećen je upravo zaštiti životne sredine, a Enviro Day / PriroDan na Sarajevo Film Festivalu obilježen je danas, 17. augusta, u okviru čega su realizovani različiti sadržaji.

Program je počeo u 11.00 sati promocijom šest "pametnih" LED klupa, pribavljenih kroz donaciju Ambasade Kraljevine Švedske, koje će se postaviti na tri lokacije u Općini Centar Sarajevo (Trg Susan Sonntag, Trg Bosne i Hercegovine, Akademija likovnih umjetnosti – kod mosta 'Festina Lente'), u okviru kampanje za "ozelenjavanje" Festivala.

Solarne klupe predstavljaju inovativno rješenje koje omogućava napajanje smartphone uređaja, služi kao hotspot područje, a također pruža i uvid u detaljnu statistiku o temperaturi, kvaliteti i buci u zraku u okolini.

Bosna i Hercegovina će postavljanjem ovih klupa naći svoje mjesto među rijetkim zemljama u svijetu koje imaju ovakav uređaj usmjeren na promociju "pametnih" tehnologija i mjera energetske efikasnosti.

Program PriroDana također uključuje i program u multiplexu Cinema City gdje je u 12 sati prikazan dokumentarni film o prirodnim bogatstvima Bosne i Hercegovine, rađen u produkciji UNEP-a.

Nakon projekcije filma održana jwe panel diskusija, na kojoj su govorili Martin Schieder (delegacija EU u BiH), Tim Clancy (Eco – turistički ekspert / "Terra Dinarica"), Jan Dusik (UNEP), i Vladimir Perović, reditelj.

Moderatorica panela bila je novinarka Al Jazeera Balkans Dalija Hasanbegović.

UNEP u BiH nastoji biti pokretač promjena u oblasti zaštite okoliša i promotor njenih prirodnih vrijednosti. Saradnja sa Sarajevo Film Festivalom, kao vodećim kulturnim događajem u regionu, i serija događaja koje će zajednički realizovati tokom trajanja Festivala, organizuju se sa ciljem promocije bogatih prirodnih resursa cijelog regiona, te kako bi zajednički ohrabrili ekološki osviješten razvoj u interesu i ljudi i prirode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: