Premijer KS Besim Mehmedić
0

"Ovoj vladi dajem ocjenu sedam"

FENA
Besim Mehmedić
Besim Mehmedić
Na tabeli od jedan do deset Vladi Kantona Sarajevo (KS) za proteklu godinu dajem ocjenu sedam, izjavio je Feni premijer KS-a Besim Mehmedić, upitan da ocjeni prošlogodišnji rad Vlade na čijem je čelu.

Ono što je Vlada KS-a uspjela da uradi je da osigura normalno funkcioniranje svih budžetskih korisnika, te da je našla načina da se 40 miliona kapitalnih investicija realizira u protekloj godini.

"Ipak Nacrt budžeta za 2010. mora da se uradi kvalitetnije, tako da recesija ne bude samo uvijet da se nešto može bolje popraviti", kazao je Mehmedić.

Naglasio je da postoje mnogi grantovi koje treba pročešljati.

"Nemam opravdanje zašto budžet za 2009. nije još bolje planiran. Skidali smo s nekih stvari koje su i trebale da budu postavljene, ali ću pokušati, a ne garantirati, da za 2010. ispravimo sve nejasnoće", dodao je.

Budžet iz 2009. osnova je za Nacrt budžeta za 2010. i polaznica da se radi restruktuiranje.

"Zadovoljan sam da nije bilo rastrošnosti i bespotrebne potrošnje ni u Vladi ni u ministarstvima. Niko ne vjeruje u vlast, ali svi traže od vlasti i to je suština demokratije", potcrtao je Mehemedić.

Istakao je da razumije da 2010. ne može biti razvojna godina, ali ipak kazao da će se morati osigurati podsticajne mjere za privredu, još više smanjiti neopravdanu potrošnju i na taj način izbjeći ono što svi najavljuju kao tešku godinu.

"Opterećeni smo i činjenicom da je ovo predizborna godina", dodao je.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, najavio je javnu sjednicu Vlade KS-a u Domu mladih kada na dnevnom redu bude Nacrt budžeta. Pozvao je sve one koji žele da participiraju u ovoj stavci da im se pridruže.

Kazao je da sjednicama Vlada KS-a već tri-četiri mjeseca prisustvuju pripadnici Centra civilnih incijativa, te da su oni već na neki način postali partneri Vlade KS-a i da je to jedan od načina da Vlada radi javno i transparentno svoj posao.

Upitan za mišljenje da li je Vlada ovog kantona iskoristila ekonomsku krizu kazao je da sve ovisi od toga kako ko na to gleda.

"Kada sam došao na ovu poziciju zatekao sam 150 miliona duga u javnim kantonalnim preduzećima. Mi sada to pokušavamo da razriješimo. Zatekao sam rastrošnost, ali zato što su bili veći prihodi", istakao je premijer.

Kazao je da nije pohvala za Vladu to što su svi budžetski korisnici dobili plate, ali jeste pohvala to što ništa nisu povećavali.

"Ne mogu da se oduprem činjenici da smo trebali uraditi više", kazao je Mehmedić.

Nemoguće je, ističe da ima toliko otpuštenih radnika u recesijskoj godini. Sigurno je da ih ima, ali ima i pritisaka sindikata koj se bore za svoja prava.

"To je slučaj zato što u posljednih deset godina sindikalni odnos je bio više menadžerski. Oni rade za svoju firmu da im bude bolje, ali rade kao ostrvo, a ne kao širinu i zato su nastali problemi", kaže on.

Mehmedić je kazao i da je medijski to drugačije popraćeno. Lokalna zajednica prilično abolira u svemu ovome. Rasprodali su državno zemljište u bescijenjenje zbog sprege između investitora i općina gdje su općine dobile jedinu mogućnost da s tim zemljištem upravljaju.

"Općine sada dobro posluju, ali rade kao da im se to nikada neće obiti o glavu. Ako neko misli da općine nemaju veze s krizom u kantonu grdno se vara jer imaju itekako", kazao je Mehmedić.

Potrebna je promjena mentaliteta, ali to ne radi vlast, nego građani koji biraju vlast.

Svaka država želi da ima manju birokratiju, ali ona raste kako ona želi, a ne kako vi možete. Ne možete nekoga otpustiti, a da pri tome nemate razrađenu socijalnu politiku.

"Najlakše je reći mi bismo mogli da radimo s pola birokratije od onoga koliko sada imamo. Ja mislim da nije tako. Mora se taj problem rješvati postupno i po zakonu", kazao je Mehmedić.

Dobili su tužbu budžetskih korisnika jer nisu uskladili platu s federalnim nivoom, ali to košta 2.100.000 KM, isiče Mehmedić.

"Vlada se krivi za sve. Plate i regresi bili su isplaćeni na vrijeme, a neko vas tuži zato što nešto niste uskladili s nečim", dodao je Mehmedić.

Pozvao nas je da pođemo s njim po kancelarijama u 15.45 sati bilo koji radni dan. Vidjet ćemo, tvrdi on, da većina radnika izađe sa svog radnog mjesta 15 minuta ranije, a dođe u 08.15 sati. Kojom policijskom metodom možete to iskorijeniti?

"Pri tome ne razmišlja da neko plaća to što njega nema tih 15 minuta, a to ste vi, jer će vam uskoro pokucati na vrata i kazati nećete moći isplatiti kredit", kazao je on.

"Svjestan sam pozicije na kojoj jesam, svjestan sam da ne znam sve, a tada sam još sretniji zbog onih koji misle da sve znaju da im mogu odgovoriti i reći da nisu u pravu", završio je Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo.