Nova/stara imena
31

Ovo su savjetnici Izetbegovića, Čovića, Špirića, Krišto i Radmanovića

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svi visoki funkcioneri na nivou države Bosne i Hercegovine, osim člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, javno su objavili imena i prezimena svojih savjetnika. Parlamentarna skupština BiH dostavila je portalu Klix.ba informacije o savjetnicima članova kolegija oba doma državnog organa zakonodavne vlasti.

Informativni portal Klix.ba tražio je od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podatke o angažovanim savjetnicima u kabinetima članova Kolegija Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto, Nebojše Radmanovića i Denisa Zvizdića kao i podatke u savjetnicima članova Kolegija Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića, Nikole Špirića i Dragana Čovića.

Prema podacima koji su nam dostavljeni samo zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić još uvijek nije formirao svoj kabinet s obzirom na to da se u ovom trenutku još uvijek nalazi na čelu Vijeća ministara BiH. On će šefa kabineta i savjetnika postaviti nakon imenovanja novog šefa državne vlade, odnosno nakon što se posveti isključivo radu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U kabinetu predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto (HDZ BiH) kao šef kabineta zaposlen je Dubravko Brdar. On je i u mandatu od 2014. do 2018. godine bio zaposlen u kabinetu Borjane Krišto. Pored njega, predsjedavajuću Zastupničkog doma PSBiH savjetuje i Niko Duvnjak.

Zanimljivo, Niko Duvnjak od 1. februara 2019. godine zaposlen je kao stručni savjetnik za bilateralne aranžmane u Odsjeku za finansijske aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama Sektora za odnose sa finansijskim institucijama u Ministarstvu finansija i trezora BiH. Na čelu ovog ministarstva u tehničkom mandatu nalazi se Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a BiH, stranački kolega Borjane Krišto.

U prijevodu to znači da je Duvnjak ubrzo nakon što je dobio "stalno" zaposlenje u Ministarstvu finansija i trezora BiH zapravo zaledio svoj status i odmah prešao u kabinetu Borjane Krišto što mu je omogućilo veću mjesečnu zaradu. Nakon isteka mandata Duvnjak ima pravo na povratak u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

U kabinetu zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Nebojše Radmanovića (SNSD) na mjestu šefa kabineta zaposlena je Neda Močević. Ona je nekadašnja odbornica SNSD-a u Skupštini općine Istočna Ilidža. Radmanović još uvijek nije imenovao savjetnika u svom kabinetu.

Na čelo kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića (HDZ BiH) u svojstvu šefice kabineta zaposlena je Tonka Krešić-Gagro, a koje je bila Čovićeva šefica kabineta i za vrijeme dok se nalazi na poziciji člana Predsjedništva BiH.

Lidera HDZ-a u državnom organu zakonodavne vlasti savjetuje Andrijana Katić koja je ranije bila savjetnica ministrice kulture i sporta FBiH Zore Dujmović (HDZ BiH). Mediji su prije nekoliko godina pisali kako Katić ne ispunjava uslove da bude zaposlena u kabinetu ministrice. Ona je ubrzo nakon toga, odnosno 2016. godine, prešla u Čovićev kabinet u Predsjedništvu BiH. Zanimljivo, Andrijana je sestra HDZ-ove zastupnice u Zastupničkom domu PSBiH Darijane Katić-Filipović.

U kabinetu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikole Špirića (SNSD) na poziciji šefice kabineta zaposlena je uposlenica Parlamentarne skupštine BiH Svetlana Miovčić dok je kao savjetnica angažovana Nevenka Savić.

Savić je bivša direktorica Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Obavljala je i dužnost koordinatora za reformu javne uprave te šefice kabineta u nekoliko državnih ministarstva. Inače, Špirićeva nekadašnja šefica kabineta, iz vremena kada je obnašao dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nedavno je postavljena za sekretarku Doma naroda PSBiH.

Što se tiče predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića, u njegovom kabinetu na poziciji šefa kabineta nalazi se Elvis Kondžić. On je bivši savjetnik za međunarodne odnose predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, a čiji je savjetnik bio i u vrijeme dok je Zvizdić obnašao dužnost predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Izetbegović je za savjetnika angažovao bivšeg direktora Gazi Husrev-begove medrese Zijada Ljevakovića.

Pored šefova kabineta i savjetnika u kabinetima svakog od članova kolegija zaposlen je po jedan administrativno-tehnički saradnika, odnosno ukupno njih šest. Riječ je o državnim službenicima koji su primljeni ranije na neodređeno vrijeme, osim saradnice Nikole Špirića koja je zaposlena na određeno s obzirom na to da je prijašnja sekretarica Svetlana Miovčić imenovana za Špirićevu šeficu kabineta.

Također, članovi kolegija imaju i po jednog vozača koji se zapošljavaju na određeno vrijeme. Vozača još uvijek nije angažovao samo Zvizdić koji po sili zakona kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH još uvijek ima pravo na vozača.

Savjetnici u kabinetima nemaju status državnih službenika već se zapošljavaju na određeno vrijeme, uglavnom na mandat. Kada se saberu svi uposlenici (savjetnici, sekretarice i vozači) doći će se do podatka da je trenutno angažovano 19 osoba za rad sa pet šefova zakonodavne vlasti u BiH, a ovaj broj iznosit će 21 nakon što Denis Zvizdić oformi svoj kabinet.

Ranije su imena svojih savjetnika objavili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Principom transparenošću i pravom građana da znaju koga plaćaju jedino se ne vodi član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji i dan danas krije ko su osobe koje iz osiromašenih džepova Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih primaju visoke plaće da ga savjetuju.