Ispunio obećanje
1.1k

Milorad Dodik zaposlio Emira Kusturicu kao savjetnika u Predsjedništvu BiH

Piše: Ervin Mušinović
Kusturica i Dodik
Kusturica i Dodik
Režiser Emir Kusturica zaposlen je kao savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Herecgovine Milorada Dodika, čime je Dodik ispunio svoje obećanje dato poslije izbora.

Nakon što je portal Klix.ba otvoreno kritikovao članove Predsjedništva BiH zbog toga što nisu javno objavili imena zaposlenih savjetnika, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je na zvaničnoj web stranici kolektivnog šefa države objavio imena svojih najbiližih saradnika.

Dodik je ispunio obećanje koje je dao nakon što je izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te je u svom kabinetu kao savjetnika zaposlio režisera Emira Kusturicu.

Kusturica je tako ostvario pravo da iz džepova građana Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, mjesečno prima oko 2.100 KM.

U Dodikovom kabinetu zaposleno je ukupno 11 savjetnika i jedan šef kabineta. Predsjedavajući Predsjedništva BiH za šefa kabineta postavio je Danijela Dragičevića. On je ranije bio angažovan kao Dodikov šef kabineta za vrijeme dok je novoizabrani član Predsjedništva BiH obnašao dužnost predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Pored Kusturice predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine savjetuju i Dragoljub Reljić (savjetnik za ustavnopravna pitanja), Ana Trišić Babić (savjetnica za vanjsku politiku), Pero Simić (savjetnik za informisanje), Dragan Vuković (savjetnik za sigurnosnu politiku), Radovan Kovačević (savjetnik za unutrašnju politiku) i Radomir Božić (savjetnik za ekonomska pitanja).

Kao savjetnici, a za koje nije navedena oblast iz koje savjetuju Dodika, navedeni su Emir Kusturica, Nina Sajić, Biljana Bokić, Boško Tomić i Srđan Perišić.

Što se tiče člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, naše kritike očito nisu urodile plodom s obzirom na to da Komšić i dalje odbija javno otkriti koga to građani BiH plaćaju u njegovom kabinetu.

Kao najtransparentniji član Predsjedništva BiH pokazao se Šefik Džaferović koji je otvoreno kazao kako ga ukupno savjetuje šest osoba. Na mjestu Džaferovićevog šefa kabineta nalazi se Elvir Čamdžić, dok su kao savjetnici zaposleni Elvir Huremović, Amel Suljević, Damir Džanko, Adis Alagić i Čedomir Lukić.