Preko 45.000 anketiranih
2.3k

Ovo su rezultati ankete portala Klix.ba: Za koga biste glasali u FBiH da su izbori danas

S. H.
U protekla 24 sata čitatelji portala Klix.ba imali su priliku glasati u anketi kojom pokušavamo oslikati trenutne političke odnose stranaka u Federaciji BiH.

U anketi u kojoj se moglo glasati jednom sa jednog uređaja učestvovao je rekordan broj građana. Za 24 sata koliko je anketa trajala glasalo je nešto više od 45.000 ljudi.

Anketa je pokrenuta jučer u 14:30 i završena je danas u istom terminu. Rezultati ankete ne predstavljaju ukupnu glasačku populaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine te se rezultati ne mogu interptetirati na populacijskom nivou već isključivo kao javno mišljenje čitatelja portala Klix.ba. Ipak, dobijeni rezultati mogu poslužiti kao ilustracija trenutnih političkih odnosa, ali i ponašanja stranaka u vremenu pandemije koronavirusa.

Najviše glasova u anketi osvojila je stranka Narod i pravda (22%), zatim slijedi SDA (20%), Naša stranka (13%), SBB (11%), SDP (9%), DF (6%), HDZ (2%) i HDZ 1990 (1%).

Čak 15 % građana u anketi je poručilo da ne bi glasalo ni za koga od navedenih političkih opcija.

Anketa je organizirana u vrijeme pandemije koronavirusa koja je imala je utjecaj na sve društvene sektore. Zdravstveni sistem bio je pod najvećim udarom, ekonomija je stala, društveni život pretrpio restrikcije kakve nisu zavedene ni u ratnom stanju, a cijela kriza bila je ogroman izazov za vladajuće strukture.

Kvalitet odgovora na novonastale i neočekivane uslove života svugdje u svijetu, a tako i kod nas, imao je utjecaj na status pojedinih političkih opcija u građanstvu. Ne treba biti poseban ekspert pa zaključiti kako su neki akteri iskoristili šansu, a neki vjerovatno nisu.

Uslovi pandemije pod posebnu lupu stavili su predstavnike vlasti, svih nivoa. Upravljanje situacijom u uslovima krize preko noći je stvorilo neke nove heroje, a neke udaljilo od očiju javnosti.

Kako će glasači odlučiti kada se nađu iza glasačke kutije zavisit će od dosadašnjih, ali i budućih postupaka političkih stranaka. Pored navedenih stranaka u anketi građani će alternativu moći tražiti i u još nekim političkim opcijama poput Nezavisnog bloka, Socijaldemokrata, Građanskog saveza, Stranke za BiH, Platforme za progres...