Sedam imena
299

Ovo su potencijalni kandidati za predsjednika SDA u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Semir Efendić, Fikret Prevljak, Abdulah Skaka, Jasmin Terović, Aljoša Čampara, Eldar Čomor i Nedžad Koldžo potencijalni su kandidati za predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo.

U skorije vrijeme bit će izabran novi predsjednik Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu čime će biti završeni unutarstranački izbori koji su uslijedili nakon Kongresa SDA, a koji je održan u septembru prošle godine.

Nominacije za kandidaturu dobili su načelnik Novog Grada Semir Efendić, bivši zastupnik u Skupštini KS Fikret Prevljak, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, bivši direktor KJKP Tržnice-pijace d.o.o. Sarajevo Jasmin Terović, zastupnik u Skupštini KS i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoša Čampara, načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo i bivši zastupnik u Skupštini KS Eldar Čomor.

S obzirom na veliki broj nominovanih kandidata očekuje se da će Kadrovska komisija SDA suziti listu kandidata kao što je naprimjer bio slučaj prilikom izbora članova Nadzornog odbora SDA na Kongresu SDA.

Novi predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo birat će se na Kantonalnoj skupštini SDA, a koju čine delegati iz općinskih organizacija SDA u Sarajevu. Prema Statutu SDA kandidat za predsjednika kantonalnog odbora može biti neko ko ima 1/3 prijedloga općinskih organizacija ili 1/4 ukupnog broja delegata skupštine Kantonalnog odbora.

Dva koncepta: Slobodnomisleći ili poltroni

Ovim povodom kontaktirali smo člana Predsjedništva SDA Aljošu Čamparu koji nam je rekao da je proces još uvijek u toku i da je ponosan što su ga neke općinske organizacije i pojedinci predložili za predsjednika KO SDA Sarajevo.

"Moram priznati da nisam posebno opterećen kandidaturom niti izborom, jer prema mom mišljenju, funkcija predsjednika KO ne predstavlja personalnu privilegiju, nego veliki izazov koji traži veliko odricanje, kontinuirano praćenje svih procesa i mukotrpan rad. Zbog toga svi očekujemo da, u skladu s proklamovanom politikom SDA, na tu poziciju bude izabrana obrazovana i kompetentna osoba koja ima širok spektar potrebnih znanja i vještina, i koja bi morala postati gravitaciono polje koje će privući vrijedne, sposobne, časne, progresivne i kreativne osobe koje će biti dio tima zaduženog za rad na permanentnom napretku u svim oblastima života i rada u Kantonu Sarajevo", rekao je Čampara.

Aljoša Čampara (Foto: Klix.ba)
Aljoša Čampara (Foto: Klix.ba)

Kako kaže, u dosadašnjem procesu unutarstranačkih kandidatura bilo je i principijelnih i neprincipijelnih lobiranja, vodila se i još uvijek se vodi borba između dva suprotstavljena koncepta: koncepta sposobnih nasuprot podobnih i koncepta umnih, slobodnomislećih i društveno korisnih i odgovornih članova protiv neutemeljeno ambicioznih, željnih vlasti, a sklonih poltronstvu.

"Duboko se nadam i želim da vjerujem, a takav stav dijeli i dominantna većina članova i simpatizera SDA s kojima svakodnevno komuniciram, da će pobijediti koncept obrazovanih i sposobnih. Spomenuo sam i neprincipijelno lobiranje, manipulisanje i spinovanje, kojim su se bavili pojedini moralno posrnuli članovi stranke, a u čemu su učestvovali i pojedinci iz državnih agencija kojima zapravo zakon strogo zabranjuje uplitanja u bilo kakve političke i stranačke procese. Na ovakve devijacije su me upozorili brojni članovi općinskih organizacija, prezentirajući mi konkretne dokaze, ali o ovim pojavama i pojedincima ću više govoriti nekom drugom prilikom", kazao je Čampara.

Čampara podržao Semira Efendića

Istakao je da ga iskreno raduje podatak da za poziciju predsjednika KO SDA Sarajevo osim njega ima još predloženih kandidata za koje je siguran da sasvim ozbiljno i profesionalno mogu obavljati tu funkciju, možda bolje nego što bi i sam to mogao.

Čamparu smo pitali ko je onda prema njegovom mišljenju najbolji kandidat za predsjednika SDA i zašto. On je odgovodio da, imajući u vidu već spomenute kriterije koje mora zadovoljiti budući predsjednik KO SDA Sarajevo, smatra da je aktuelni načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, sigurno "najkompletniji i najozbiljniji kandidat za ovu poziciju".

"Ustvari, on je kandidat koji objedinjava skoro sve principe na kojima je SDA čvrsto insistirala u kongresnim dokumentima i politikama, a koje smo više puta i javno proklamovali. Riječ je o univerzitetski obrazovanoj osobi koja posjeduje relevantnu fakultetsku diplomu, što je danas jako važno, o načelniku u drugom mandatu, s jako uspješnim i zapaženim rezultatima u izgradnji najveće i najmnogoljudnije općine u Kantonu Sarajevo, osobi izrazite energije i dokazanih organizatorskih sposobnosti, potrebnog političkog iskustva i konačno, prepoznatljivom predstavniku nove i napredne generacije SDA-ovaca, koji je na posljednjim Općim izborima dobio 30.000 pojedinačnih glasova, što u konačnici treba biti ključni argument i glavna poruka – da je zapravo on neko koga naši birači i građani žele i kome vjeruju", rekao je Čampara.

Kako kaže, Efendić je osoba koja bi svojom kompetencijom, stručnošću, obrazovanjem i dosadašnjim rezultatima rada sigurno mogla stati na čelo uspješnog i progresivnog tima.

"Veoma je važno da neophodnost izbora najkvalitetnijeg kandidata svi razumijemo na pravi način, jer budući KO SDA Sarajevo ne smije biti puki administrativni i stranački organ, nego mora biti tvornica kreativnih ideja, planova, projekata, strategija, mjesto okupljanja najsposobnijeg i najkvalitetnijeg kadra koji ima viziju razvoja i koji je spreman raditi za opće dobro, a ne biti izvršilac volje bilo kojeg pojedinca ili interesne grupe", smatra Čampara.

S druge strane postoje i druge struje unutar SDA, a kao potencijalni glavni konkurent Efendiću se spominje Fikret Prevljak. Tako bi se u konačnici izbor trebao suziti na njih dvojicu.