Klix.ba saznaje
128

Ovo su kandidati koji su se prijavili za novog komesara sarajevske policije

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Mirsad Đelilović, Muhamed Hasanović, Džafer Hrvat, Milorad Bašić i Nusret Selimović prijavili su se na konkurs za izbor novog komesara policije Kantona Sarajevo, saznaje Klix.ba.
Milorad Bašić je glavni inspektor i načelnik Sektora kriminalističke policije u Upravi policije MUP-a KS, Mirsad Đelilović načelnik PU Centar, a Nusret Selimović načelnik PU Hadžići.

Javni konkurs je raspisan početkom jula. Ove sedmice uslijedit će otvaranje koverata, a potom i intervjui s kandidatima koji ispunjavaju uslove, nakon čega će Nezavisni odbor na čelu s Miroslavom Kružikom, čija je uloga vršenje selekcije, Vladi posredstvom ministra predložiti listu od najmanje dva kandidata.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima KS, odluku o budućem policijskom komesaru donijet će Vlada Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, ova pozicija ostala je upražnjena nakon smjene Mevludina Halilovića krajem marta ove godine, nakon što je njegov rad za 2018. godinu dobio ocjenu "ne zadovoljava". Do imenovanja novog policijskog komesara funkciju obavlja v. d. komesara Milorad Bašić.

Na sjednici Skupštine KS održanoj 19. juna zastupnici su po hitnom postupku usvojili izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, a prema kojima se depolitizira izbor za komesara, ali i kompletna policija u Sarajevu.

Ministar Admir Katica tada je naglasio da prvi čovjek policije, odnosno policijski komesar, prema novim uslovima, neće moći biti neko ko je ikad bio član neke političke stranke ili je djelovao u političkom smislu, čime je u potpunosti odstranjen i utjecaj politike na policiju.

Taj uslov iz konkursa je eliminisao i Mevludina Halilovića i njegovog prethodnika, također smijenjenog komesara Vahida Ćosića.

Svi prijavljeni kandidati su s područja Kantona Sarajevo, iako su nedavne izmjene zakona omogućile da se za poziciju komesara mogu prijaviti kandidati iz drugih policijskih agencija.