33 potvrđena slučaja
589

Ovo je pregled trenutne epidemiološke situacije u FBiH: Koliko je zaraženih po kantonima

A. D.
Prema posljednjim informacijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH prikupljenih večeras do 18 sati na području Federacije je ukupno 33 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom.
Tako je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 16 zaraženih, u Zeničko-dobojskom kantonu šest, u Unsko-sanskom kantonu četiri, u Kantonu Sarajevo kao i u Bosanskopodrinjskom kantonu po tri, te u Posavskom kantonu jedna osoba.

Također, evidentiran je i prvi smrtni ishod zaraze koronavirusom, a što je ustanovljeno u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Radi se o starijoj ženskoj osobi koja je bila hronični bolesnik, a umrla je u toku noći.

No, tek danas je potvrđeno da je bila pozitivna na koronavirus. Riječ je o supruzi muškarca, koji je hospitaliziran u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti, a on je inače bio drugi potvrđeni slučaj na koronavirus u gradu Bihaću.

S druge strane mlađi muškarac smješten u bolnici u Bihaću je i dalje u teškom stanju, jednako kao i jedan pacijent smješten na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Prema podacima iz svijeta evidentiranih do 20.30 sati, ukupno je 303.178 zaraženih, 12.962 smrtna slučaja, te 94.639 oporavljenih od koronavirusa.

Najviše smrtnih slučajeva je u Italiji. Sa današnja nova 793 smrtna slučaja broj umrlih u ovoj zemlji se popeo na 4.825. Na drugom mjestu je Kina, odakle je i potekao smrtonosni virus, sa 3.255 smrtna slučaja.