Branko Zrno
0

"Ovo je klasični teroristički čin pripreman dugo vremena"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Branko Zrno izjavio je danas u Sarajevu da je jučerašnji napad na policijsku stanicu u Bugojnu klasični teroristički čin koji je pripreman dugo vremena i sada je problem na koji način reagirati.

"Znači sigurnosni sektor prije svega mora preventivno djelovati da se ovo više nikad ne desi", smatra on.

Zrno priznaje da je "ovo događaj koji je iznenadio sve nas". Dodao je da ova komisija sada može tražiti kompletan izvještaj od svih sigurnosnih agencija, a za događaj kaže da je "pokazatelj nečega što je i u našim prikazima dugo tinjalo".

"Postoji jedna linija koja je ukazivala na mogućnost eskalacije, ali u ovoj formi niko nije očekivao ovo što se desilo", rekao je Zrno.

Upitan da li teroristički čin u Bugojnu treba biti povod da se i u BiH donesu protuterostički zakoni poput onih u Sjedinjenim Državama, iako su te zakone kritizirale pojedine organizacije za ljudska prava, Zrno kaže da "ne postoje mjere koje su višak kada se radi o zaštiti od terorističkog napada".

"Treba procijeniti situaciju i donijeti odluku. Slučajevi gdje policija mora djelovati i mjere koje se poduzimaju često kritiziraju oni koji se bave zaštitom ljudskih prava, a zapravo su mjere zaštite ljudskih života. A ljudsko pravo i ljudski život su zapravo dva različita pojma. Mislim da ne postoji mjera koju ne treba poduzeti da se zaštite ljudski životi", rekao je Zrno.