"Zakon je zakon"
38

Ovo je kampanja OHR-a kojom žele građanima objasniti pitanje državne imovine

D. Be.
Uređenje pitanja državne imovine već 28 godina čeka odluku bh. institucija i političara. Rješavanjem ovog pitanja postiže se pravna sigurnost, što stvara prostor za strane i domaće investitore, što vodi razvoju ekonomije (turizma, poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća…), što stvara nova radna mjesta, vodi većim prihodima države, odnosno boljim uslugama za građane.

Ovo iznad je poruka Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) u medijskoj kampanji za koju će medijima u našoj zemlji platiti 68.000 KM.

Kampanju će pratiti promotivni video spotovi i infografike.

"Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti jedan je od pet ciljeva koje je Vijeće za provedbu mira postavilo u Programu 5+2, a radi ostvarenja dugoročnog cilja – Bosne i Hercegovine kao mirne i održive zemlje koja se čvrsto nalazi na putu evropskih integracija.

S namjerom da podsjeti bh. javnost na ovu obavezu, te zato što je bitno da se ovo pitanje što prije riješi, Ured visokog predstavnika je u aprilu 2023. godine inicirao kampanju informiranja javnosti pod nazivom 'Pravna sigurnost je zakon'.

Serijom infografika i animacija distribuiranih na društvenim mrežama i u elektronskim medijima, namjera je podsjetiti i informirati građane širom Bosne i Hercegovine što podrazumijeva problem državne imovine, te na koji način on mora biti riješen kako bi se postigla dugoročna pravna sigurnost, a imovina služila za dobrobit svih građana.

Uporedo sa ovom kampanjom informiranja javnosti, Ured visokog predstavnika je, uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, pokrenuo ekspertski konsultacijski proces koji treba rezultirati setom stručnih mišljenja i informacija kako bi Parlamentarnoj skupštini BiH pružili pomoć u rješavanju pitanja državne imovine. U tom smislu, formirana je radna grupa koju čine istaknuti domaći i međunarodni pravni stručnjaci", navode iz OHR-a.