Bez dogovora
26

Ovo je iznos predloženih penzija za policajce u Federaciji BiH

FENA
Na današnjem sastanku između predstavnika Vlade Federacije BiH i predstavnika Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH trebao je biti potpisan usaglašeni tekst dogovora vezano za status policijskih službenika u novom prijedlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH.

Međutim, dvojica od šest prisutnih sindikalnih predstavnika su na samom sastanku odustali od potpisivanja dokumenta koji, između ostalog, predviđa da se u Prijedlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju definira pojam policijskog službenika.

Usaglašeni dokument je također predviđao da Vlada Federacije utvrdi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH, u tekstu kako je dogovoreno na današnjem sastanku, a kojim bi se definirao način izračuna penzija policijskih službenika i isti uputio u parlamentarnu proceduru po skraćenom ili hitnom postupku.

Jedna od važnih odredbi kojom se izašlo u susret policijskim službenicima je da se lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

U trećoj tački sporazuma se navodi da će Vlada Federacije BiH i Unija samostalnog sindikata policije FBiH zajednički zatražiti od oba doma Parlamenta Federacije BiH da Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine usvoje kao set zakona.