Slagalica vlasti
606

Ovo je ideja za izbacivanje SDA iz vlasti sa svih nivoa: Važnu ulogu imat će Stranka za BiH

Piše: Semir Hambo
Nermin Nikšić, Edin Forto, Semir Efendić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić, Edin Forto, Semir Efendić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Inicijalni plan za izbacivanje SDA iz vlasti već postoji i prvi kontakti stranaka idu u tom smjeru. Tako bi SDA mogla ostati bez vlasti u sarajevskom i tuzlanskom kantonu, ali i na nivou Federacije BiH, kao i državnom nivou.

U tom procesu ključne su stranke okupljene oko podrške Denisu Bećiroviću koji je pobijedio u utrci za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, ali u proces se uključuje još jedna stranka - Stranka za BiH.

Iako čelnik Stranke za BiH Semir Efendić poručuje kako je podjednako udaljen od oba bloka, dakle i od Trojke i od SDA, njegove dosadašnje poruke idu u pravcu izbacivanja SDA iz svih mogućih opcija za vlast. Kako Klix.ba saznaje već su ostvareni kontakti koji bi trebali voditi u tom pravcu.

Ideja je da vlast u KS čine sve parlamentarne stranke koje su ušle u Skupštinu, izuzev SDA i NES-a, ukoliko ta stranka na kraju bude imala zastupnika. Opcija za učešće u vlasti se nudi i DF-u i ta opcija nije isključena, iako je ta stranka godinama činila politički blok sa SDA.

U takvom scenariju mjesto premijera bilo bi ponuđeno Semiru Efendiću, a u skupštini bi se formirala stabilna većina, čak i ukoliko DF ne bi bio dio te priče.

Sličan plan je i za Tuzlanski kanton. Naime, u tom kantonu najviše mandata će imati SDA i to 13, dok će DF imati četiri. Ipak, vlast bi mogle formirati udružene sve druge stranke i to SDP, NiP, PDA, Naša stranka, Stranka za BiH i Socijaldemokrate. Vlast u najmnogoljudnijem kantonu u BiH je itekako važna i jednima i drugima, tako da postoji opcija da se SDA izbaci iz vlasti i u tom kantonu.

Proces formiranja vlasti bi se onda nastavio po vertikali, a Stranka za BiH bi podržala Trojku u izbacivanju SDA iz federalne vlade. Opcija je da poziciju premijera dobije čelnik NiP-a Elmedin Konaković, a da vlast uz HDZ formiraju stranke Trojke uz podršku i drugih političkih opcija, poput NES-a, stranke Fuada Kasumovića, Stranke za BiH i drugih manjih stranaka.

Za vlast na državnom nivou bi se onda pitali Trojka te HDZ i SNSD, a za imenovanje mandatara Vijeća ministara Denis Bećirović (SDP) bi sa Željkom Cvijanović (SNSD) morao preglasati Željka Komšića, uz uslov da DF totalno ispadne iz priče o vlasti, što je i izvjesno ukoliko se budu držali uz SDA.

Takav scenarij bi mogao značiti izbacivanje SDA iz vlasti na nivou države, FBiH, ali i dva važna kantona. Postizborni pregovori pokazat će da li će se i ostvariti takve ideje.