CIK
0

Ovjera kandidatskih listi za kompenzacijske mandate

FENA
Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon izvršenih provjera, izvršila ovjeru 94 kandidatske liste za kompenzacijske mandate.

U postupku je utvrđeno da osam kandidatskih listi ne ispunjava uslove za ovjeru te je političkim subjektima ostavljen rok od 24 sata da otklone nedostatke na listama (zastupljenost spolova na listi ili se na listi nalaze kandidati kojih nema na redovnim kandidatskim listama).

Centralna izborna komisija BiH je 5. augusta objavila imena 4.850 osoba čiji je zahtjev za glasanje izvan BiH odbijen zbog nepotpune dokumentacije (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu i drugo).

U zakonskom roku Centralna izborna komisija BiH je primila 25 žalbi, od čega je osam odbačeno kao nedozvoljene jer su izjavljene od osoba koje nisu na spisku osoba čija je prijava odbijena, za 12 osoba je utvrđeno da su dostavile validnu dokumentaciju uz žalbu i da su ispunjeni uslovi da budu upisani na Izvod iz biračkog spiska za glasanje izvan BiH, dok će se pet žalbi proslijediti u nadležnost Sudu BiH, jer Centralna izborna komisija BiH ostaje pri ranijoj odluci.

Danas je Centralna izborna komisija BiH donijela i odluku o zaključivanju i potvrdi broja upisanih birača u Centralni birački spisak za prijevremene izbore za načelnika općine Bosanski Petrovac/Petrovac, koji će se održati u nedjelju 29. augusta. Broj birača je 889 od čega su dva birača koja glasaju u odsustvu, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.