CIK BiH
0

Odbijena većina zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je do danas primila 41 zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića.

Do sada je Centralna izborna komisija BiH razmotrila 29 zahtjeva od kojih je većina odbačena zbog formalnopravnih nedostataka, i to uglavnom jer su potpisani od neovlaštene osobe, navodi se u saopćenju CIK-a.

-Svakom zahtjevu se posvećuju puna pažnja i tamo gdje ima osnova Centralna izborna komisija BiH po službenoj dužnosti naređuje ponovno brojanje glasačkih listića, navodi se u saopćenju.

Centralna izborna komisija BiH danas je usvojila zahtjev Općinske izborne komisije Konjic i naredila ponovno brojanje glasačkih listića za kandidate Socijaldemokratske partije BiH i HSP-Dr. Ante Starčević-Pravaši 21 stoljeća na redovnom biračkom mjestu 127A035 (osnovna izborna jedinica Konjic) za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Centralna izborna komisija BiH je iskoristila zakonsko pravo i po službenoj dužnosti naredila ponovno brojanje glasačkih listića za kandidate Hrvatske stranke prava BiH na redovnom biračkom mjestu 017A014 Potočani 2 (osnovna izborna jedinica Odžak) za Skupštinu Posavskog kantona.

Po službenoj dužnosti naređeno je i brojanje glasačkih listića za Milana Švraku i Pericu Bundala, kandidate Partije demokratskog progresa u izbornoj jedinici 1 za Narodnu skupštinu Republike Srpske na svim biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Bosanska Gradiška/Gradiška i Srbac.

Navedena ponovna brojanja glasačkih listića počet će 22. oktobra u 12 sati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Ponovnom brojanju mogu prisustvovati akreditovani izborni posmatrači i kandidati čije ime se nalazi na glasačkom listiću, rečeno je u saopćenju Centralne izborne komisije BiH.