Nije izborna godina?
40

Ove godine vlast u Sarajevu daje neuporedivo manje novca za mlade koji prvi put kupuju stan

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vrijedan projekat koji je kantonalna vlast u Sarajevu pokrenula prije dvije godine bit će nastavljen i ove. Mladim parovima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje Vlada KS pomoći će sa 10.000 KM, ali je ukupni planirani iznos za pomoć znatno smanjen u odnosu na prošlu godinu.

Naime, na stranici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Vlade KS objavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Ministarstvo je za ovu namjenu izdvojilo sredstva u iznosu od 400.000 KM, što znači da će se prema finasijama kojima trenutno raspolažu obezbijediti subvencija za 40 mladih.

To je u svakom slučaju vrijedna pomoć. Ipak, ove godine, barem u prvoj fazi izdvaja se neuporedivo manje novca u odnosu na prošlu godinu. Čak 330 mladih parova prošle godine je dobilo po 10.000 KM kao pomoć za rješenje stambenog pitanja, jer je bilo osigurano tri miliona i 300 hiljada KM.

Tako nešto i ne čudi jer je 2018. bila i izborna godina, a vlast je trebala pokazati da su mladi priorotet.

S obzirom na broj zahtjeva mladih osoba, nesumnjivo je da je 400.000 KM planiranih ove godine skroman iznos.

Ipak, ono što donekle može ostaviti nadu mladih osobama u Kantonu Sarajevo, a koji planiraju rješavanje stambenog pitanja je obećanje da će nakon formiranja rang liste od 40 osoba koje ispunjavaju uslove, oni "ispod crte" ostati u rezervi u slučaju da se u međuvremenu do kraja godine obezbijedi dodatni novac. Tako bi i određeni broj aplikanata koji ne prođu na prvom pozivu, naknadno mogao dobiti ovu važnu pomoć, ali to će zavisiti od finansijskog stanja i budžeta KS.

Poređenja radi, prošle godine, kada je obezbijeđeno 3,3 miliona KM, za pomoć u iznosu od 10.000 KM prijavilo se 580 mladih osoba, od čega je 489 ispunilo uslove, a na kraju ih 330 dobilo novac.

Osnovni uslovi su da aplikanti imaju od 18 do 35 godina starosti, da posljednje tri godine imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo, da nemaju riješeno stambeno pitanje i brojne druge kriterije.

Treba istaći da je Vlada KS ove godine odustala od prošlogodišnjeg uslova koji je izazvao burne reakcije, a glasio je: "Za svaku godinu provedenu na području Kantona Sarajevo u periodu trajanja ratnog stanja (od 20. aprila 1992. do 20. decembra 1995. godine) 3 boda".

Kompletan način bodovanja u uslove pogledajte ovdje.