Čudni kriteriji
484

Raspisan poziv mladima za subvenciju kupovine stana u KS, prednost onima koji su rat proveli u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mladi u Kantonu Sarajevo u dobi od 18 do 35 godina od četvrtka mogu podnijeti zahtjev za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja. Određen je niz kriterija, a među njima je i mjesto boravka kandidata za vrijeme rata.

Riječ je o hvale vrijednoj realizaciji programa Vlade KS za koji je osigurano 300.000 konvertibilnih maraka. Subvencija iznosi 10.000 KM i to nije zanemariv novac.

U javnom pozivu koji možete pročitati ovdje ističe se niz uslova. Između ostalog, mlada osoba mora imati prebivalište na području Kantona Sarajevo u toku posljednje tri godine prije podnošenja prijave, ne može imati riješeno stambeno pitanje, nije mogao biti vlasnik stana ili kuće koju je otuđio pravnim poslom, a prodavac ne može biti roditelj, brat ili sestra kandidata. Sve racionalni i svrsishodni uslovi.

Kriteriji koji donose bodove (od 1do 30) su stepen stručne spreme, uspjesi u takmičenjima pa i sama vrijednost stana ili kuće. Opet, smisleni kriteriji koji doprinose nagrađivanju uspješnih i diferenciranje socijalnog statusa osobe.

Ipak, postoje čudni kriteriji koji se tiču mjesta boravka danas zrelih ljudi za vrijeme agresije na BiH - ukoliko je kandidat boravio na teritoriji današnjeg Kantona Sarajevo za vrijeme rata, za svaku godinu rata dobije po tri boda.

Za svaku godinu provedenu na području Kantona Sarajevo u periodu trajanja ratnog stanja (od 20. aprila 1992. do 20. decembra 1995. godine) 3 boda

To znači da mlada osoba koja spletom ratnih okolnosti nije boravila od 1992. do 1995. godine na području današnjeg Kantona Sarajevo može dobiti i potencijalno presudnih 12 bodova manje od kandidata koji ima jednak ili čak manji zbir bodova na osnovu ostalih kriterija.

Osobe koje su rođene nakon rata su prema zadanom u nezahvalnoj poziciji, jer nisu mogle biti u Sarajevu od 1992. do 1995. godine i da su htjele.

Podsjećamo, današnji kandidati su u tom nesretnom periodu, pod uslovom da su postojali, imali do 13 godina te nisu mogli biti, naprimjer, pripadnici TO ili Armije RBiH da bi mjesto boravka za vrijeme ratnih zbivanja bilo od presudne važnosti u određivanju eventualne pomoći Vlade KS.