BiH
19

Ove godine prvi bajram-namaz u Ferhadiji nakon 1993. godine

Anadolija
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muris ef. Spahić izjavio je za Anadoliju da prva teravija sutra povodom nastupajućeg mjeseca ramazana neće biti održana u džamiji Ferhadiji jer su radovi unutar ove historijske džamije još uvijek u toku.

"Teraviju u Ferhadiji u Banjoj Luci nećemo moći održati sutra jer su unutar džamije još uvijek radovi u toku. Trenutno se provode radovi dekoracije u džamiji i prašina je svuda i skida se skela, tako da teraviju nećemo moći održati na prvi dan ramazana", rekao je Spahić.

Naglasio je ipak da bi se nakon ramazana bajram-namaz mogao klanjati u Ferhadiji ako do tada sve bude završeno u džamiji kako je planirano.

"Ako nam izvođaći radova tokom ramazana kažu da je završeno onda bi već ovaj bajram-namaz trebali klanjati u Ferhadiji. To bi bio prvi bajram-namaz u obnovljenoj džamiji, prvi put nakon njenog rušenja 1993. godine. To je naš plan pa ćemo vidjeti. A namaze ćemo organizovati u mesdžidu koji se nalazi pored Ferhadije kao i u još 11 džamija na području Muftijstva banjalučkog”, kazao je Spahić.

Na kraju ističe kako će se na području Muftijstva banjalučkog tokom mjeseca Ramazana organizovati brojne prigodne aktivnosti kao i zajednički iftari vjernika na tom prostoru.

"Tokom mjeseca ramazana na području Muftijstva banjalučkog organizovat ćemo razne aktivnosti uključujući i zajedničke iftare jer je ovo središte Bošnjaka na ovom prostoru. Također, 1. jula poslanici Skupštine Republike Srpske će u Hotelu Bosna organizovati zajednički iftar. Planirano je tokom ramazana i otvorenje Halil-pašinog turbeta u Šeheru", rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Inače, Ferfad-pašina džamija u Banjoj Luci bila je od 1950. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića. Izgrađena je 1579. godine. No, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.

No, Ferhadija se uveliko obnavlja. Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) finansira preostali dio obnove Ferhadije, potvrdio je nedavno i direktor TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Zulkuf Oruč.

On je kazao da bi obnova najpoznatije banjalučke džamije i značajnog kulturno-historijskog spomenika iz 16. stoljeća trebala bi biti okončana do kraja godine.