{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ove godine prvi bajram-namaz u Ferhadiji nakon 1993. godine

A
26.6.2014. u 15:48
19
8
Ove godine prvi bajram-namaz u Ferhadiji nakon 1993. godine
19
Ove godine prvi bajram-namaz u Ferhadiji nakon 1993. godine
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muris ef. Spahić izjavio je za Anadoliju da prva teravija sutra povodom nastupajućeg mjeseca ramazana neće biti održana u džamiji Ferhadiji jer su radovi unutar ove historijske džamije još uvijek u toku.
"Teraviju u Ferhadiji u Banjoj Luci nećemo moći održati sutra jer su unutar džamije još uvijek radovi u toku. Trenutno se provode radovi dekoracije u džamiji i prašina je svuda i skida se skela, tako da teraviju nećemo moći održati na prvi dan ramazana", rekao je Spahić.

Naglasio je ipak da bi se nakon ramazana bajram-namaz mogao klanjati u Ferhadiji ako do tada sve bude završeno u džamiji kako je planirano.

"Ako nam izvođaći radova tokom ramazana kažu da je završeno onda bi već ovaj bajram-namaz trebali klanjati u Ferhadiji. To bi bio prvi bajram-namaz u obnovljenoj džamiji, prvi put nakon njenog rušenja 1993. godine. To je naš plan pa ćemo vidjeti. A namaze ćemo organizovati u mesdžidu koji se nalazi pored Ferhadije kao i u još 11 džamija na području Muftijstva banjalučkog”, kazao je Spahić.

Na kraju ističe kako će se na području Muftijstva banjalučkog tokom mjeseca Ramazana organizovati brojne prigodne aktivnosti kao i zajednički iftari vjernika na tom prostoru.

"Tokom mjeseca ramazana na području Muftijstva banjalučkog organizovat ćemo razne aktivnosti uključujući i zajedničke iftare jer je ovo središte Bošnjaka na ovom prostoru. Također, 1. jula poslanici Skupštine Republike Srpske će u Hotelu Bosna organizovati zajednički iftar. Planirano je tokom ramazana i otvorenje Halil-pašinog turbeta u Šeheru", rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Inače, Ferfad-pašina džamija u Banjoj Luci bila je od 1950. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića. Izgrađena je 1579. godine. No, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.

No, Ferhadija se uveliko obnavlja. Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) finansira preostali dio obnove Ferhadije, potvrdio je nedavno i direktor TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Zulkuf Oruč.

On je kazao da bi obnova najpoznatije banjalučke džamije i značajnog kulturno-historijskog spomenika iz 16. stoljeća trebala bi biti okončana do kraja godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: