BiH
66

Džamija Ferhadija bit će završena do kraja godine

NAP
Ferhat-pašina džamija ili džamija Ferhadija srušena je do temelja 7. maja 1993. godine nakon 414 godina postojanja. Njeni ostaci odvezeni su na deponiju smeća. Džamija Ferhadija bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Njenu obnovu pokrenuo je Rijaset Islamske zajednice u BiH 2001. godine gdje je prilikom pokušaja grupe vjernika da polože kamen temeljac za izgradnju džamije Ferhadije u Banjoj Luci, više stotina srpskih ekstremista spriječilo taj čin te u eskalaciji etničkog nasilja nezabilježenog od okončanja rata u BiH, gdje je smrtno stradala jedna osoba, a desetine zadobile povrede.

Do sada su završeni svi infrastrukturni radovi, a preostali su radovi na stolariji i uređenju unutrašnjosti džamije. Početkom aprila potpisan je sporazum prema kojem će Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) finansirati preostali dio obnove džamije Ferhadije u Banjoj Luci, nakon što su radovi na obnovi zaustavljeni već godinu.

U BiH 7. maj nakon završetka agresije na BiH proglašen je Danom džamija.

Inače, džamija Ferhadija predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću. Izgrađena 1579. godine u čast Ferhat bega Sokolovića. U kulturnu baštinu BiH uvrštena je 1950. godina, a zatim i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Prošle godine prvi put nakon agresije banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić proučio je ezan s munare Ferhadije.