BiH
0

Ove godine 1.500 učenika će na jedan dan školske klupe zamijeniti radnim mjestima

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Srednjoškolci iz BiH će svoje učionice na jedan dan i ove godine zamijeniti radnim mjestima u različitim institucijama i firmama širom naše zemlje. Radi se o projektu "Volontiraj-Kreditiraj", koji se ove godine organizira po sedmi put.

Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja i ove godine je vodeći sponzor projekta i drugi put je vodeći poslodavac, saopćeno je na konferenciji za medije organizatora i partnera ovog Socijalnog dana Projekta "Volontiraj-Kreditiraj". U Ministarstvu će na jedan dan, tačnije 10. oktobra, biti zaposleno 80 srednjoškolaca.

Inače, organizator cijelog projekta je Infohouse, a ove godine glavni partner projekta je Nadbiskupski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Ministar nauke i obrazovanja FBiH Damir Mašić je kazao kako ima pozitivno iskustvo kada je u pitanju projekt, što je bio više nego dovoljan razlog da Ministarstvo ostane uključeno u njega.

"Saradnja se bazira na jačanju kompetencija, aktivizma i vrijednosti društvenog angažmana mladih ljudi. Vlada FBiH je na prošloj sjednici usvojila zaključak kojim je u potpunosti podržala kampanju. Također, Vlada je pozvala sve svoje institucije, ali i druge firme i nevladine organizacije da u sklopu svojih mogućnosti budu dio projekta. Nama kao Ministarstvu je svakako čast da i ove godine budemo 'top poslodavac'", kazao je Mašić.

Svi ovi mladi ljudi će prvi put steći određeni vid radnog iskustva, makar i na jedan dan, a organizacije, firme i institucije u kojima budu radili će im pružiti priliku da se upoznaju s njihovim radom, kao eventualnim budućim poslodavcima. Nekoliko njih će također biti angažirano i u 12 medijskih kuća.

Ukupno 1.500 učenika ove godine će biti uključeni u projekt. Dalila Bavčić, koordinatorica Projekta "Volontiraj-Kreditiraj" je kazala da učenici dolaze iz 139 škola iz 58 gradova, a poslovnih subjekata u kojima će biti angažirani je nešto više od 1.300.

"Ova godina je finansijski teška, što je i nama otežalo, ali ima i pozitivnih primjera. U Općini Lopare je teška situacija, ali smo uspjeli dogovoriti sa načelnikom da Općina taj dan pruži priliku za svih 20 učenika sa tog prostora koji su se prijavili. Pored Ministarstva, na listi top poslodavaca je i Komunalno preduzeće Brčko distrikta, Javna ustanova Zdravstveni centar Brčko, Konzum, BH Telecom i Grad Bijeljina", kazala je Bavčić.

Marina Medić, glasnogovornica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, je kazala da su i oni uključeni u projekt, jer između ostalog žele pružiti priliku mladima da kroz ove aktivnosti nadilaze predrasude i grade mostove prema drugima.

"Svi ciljevi projekta se poklapaju sa misijom i vizijom Nadbiskupskog centra, kada je riječ o volontiranju, i zato smo se i odazvali. Godinama smo inače učestvovali na projektu kao poslodavci", kazala je Medić.

Okupljanje srednjoškolaca bit će upriličeno 10. oktobra na platou Skenderije.