{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovako se rješava problem krađe slivničkih rešetki i šahtovskih poklopaca

12.3.2015. u 16:17
72
55
Ovako se rješava problem krađe slivničkih rešetki i šahtovskih poklopaca
72
S obzirom da se broj krađa slivničkih rešetki i poklopaca za šahtove enormno povećao, a samim tim i opasnost za sigurnost naših građana, učesnika u saobraćaju, Općina Novi Grad krenula je u rješevanje ovog dugogodišnjeg problema.
Od ove godine putem preduzeća Lokom formirana je radionica u kojoj se vrši vlastita proizvodnja slivničkih rešetki, koje se prilikom postavljanja vare za nosače, kako bi se na taj način onemogućila njihova krađa.

Upravo to je bio razlog za današnju posjetu novoformiranoj radionici, gdje su predstavnici Općine Novi Grad u pratnji medija prisustvovali izradi rešetki, a potom i postavljanju nove rešetke u ulici Amira Krupalije u naselju Buča Potok.

"Dugo godina imamo problem sa slivničkim rešetkama i šahtovima, prije svega zbog njihove krađe, koja se stalno dešava, a za čiju je zamjenu Općina godišnje izdvajala 40. 000 konvertibilnih maraka, te angažirala privatnu firmu koja je radila na sanaciji rešetki. Međutim, često se dešavalo da rešetke danas budu zamijenjene, a da su već sutradan ponovo ukradene. Kako bi se taj problem riješio, ove godine smo krenuli u vlastitu izradu slivničkih rešetki, koje se zavarivanjem fiksiraju tako da ih više neće biti moguće otuđiti“, objasnio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Kazao je da će se na ovaj način postići određene uštede, te da će rješavanje ovog problema biti mnogo efikasnije nego prethodnih godina, kada su održavanje radile privatne firme.

Međutim, istakao je, da je bez obzira na uštede, na prvom mjestu sigunost naših građana, koji su bili izloženi opasnosti od povreda prilikom prelaska preko mjesta sa kojih su otuđene rešetke i poklopci, a dolazilo je i do oštećenja vozila.

Dodao je da će biti potrebna godina ili dvije da se sve rešetke i šahtovski poklopci zamijene na ovaj način, ali da krađa više neće biti moguća. Ekipe koje rade na njihovom održavanju bit će u mogućnosti da ih uz pomoć agregata prilikom čišćenja skinu i ponovo vrate.

Na lokalnim saobraćajnicama, čije je održavanje u nadležnosti Općine Novi Grad, već je postavljeno oko 60 metara dužine rešetki na različitim lokacijama, gdje je sigurnost građana najviše bila ugrožena, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: