Priroda pomagala u najtežem dobu
0

FOTO / Ovako je u ratu izgledao park kod Druge gimnazije u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Tokom ratnih razaranja u Sarajevu je stradalo blizu 11.000 ljudi, uništeni su brojni civilni, vjerski i kulturni objekti, a veliku štetu pretrpjeli su i sarajevski parkovi. No, upravo su ti parkovi pomogli Sarajlijama da prežive najteže godine. Najbolje to pokazuju fotografije parka kod Druge gimnazije iz ratne 1993. godine do kojih je došao portal Sarajevo-x.com.
Građani Sarajeva tokom opsade, od 1992. do 1996. godine, na sve moguće načine pokušavali su doći do hrane i ogrjeva. Muka zakon mijenja - te su stabla u parkovima sječena kako bi imali ogrjev, a na zelenim površinama sađeno je povrće i žitarice.

Park kod Druge gimnazije, kao i brojni drugi sarajevski parkovi, je bio uništen. Drveća nije bilo, granate su "izorale" zemlju, a oni najhrabriji, bježeći od metaka, sadili su krompir, kukuruz, kupus... kako bi imali čime da se prehrane.

Preduzeće "Park" danas održava 2.893.552 metara kvadratnih travnjaka uređuju staze u parkovima, sade nova stabla, postavljaju klupe i korpe za otpatke.

Nažalost, mnogi ne cijene prirodu koja im je pomagala u najtežim trenucima. Tek zasađena stabla često su na meti vandala, a "preko noći" u Sarajevu nerijetko bivaju uništene klupe i korpe za otpatke.

Portal Sarajevo-x.com donosi seriju rijetko viđenih fotografija opkoljenog Sarajeva. U narednim sedmicama objavljujemo i fotografije glavnog grada BiH tokom rata 1993., 1994. i 1995. godine.