|

FOTO
/
Ovako će izgledati Rektorat Univerziteta u Tuzli

Ovako će izgledati Rektorat Univerziteta u Tuzli
0
S
Sarajevo-x.com
6.1.2011. u 15:17
14
komentara
0

dijeljenja
Ovako će izgledati Rektorat Univerziteta u Tuzli
Danas je u Tuzli upriličena prezentacija Idejnog rješenja projekta za rekonstrukciju zgrade Doma armije za potrebe Rektorata Univerziteta u Tuzli. Rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Enver Halilović, sa prorektorima u prostorijama Rektorata, ugostio je Jasmina Imamovića, načelnika općine Tuzla, Kemala Kurevića, šefa Službe za komunalne poslove Općine Tuzla, Selmu Pašić, direktoricu Zavoda za urbanizam Tuzla, i medije.
Prof. dr. Halilović je predstavio aktivnosti Univerziteta u Tuzli, kao prvog integriranog univerziteta u Bosni i Hercegovini i na prostorima Balkana. Istakao je da razvoj univerziteta teče u akademskom i naučnoistraživačkom smjeru. Univerzitet u Tuzli svake godine provodi internu evaluaciju, a sada provodi aktivnosti i za eksternu evaluaciju, kao uslov za akreditaciju Univerziteta. Tri ključne stvari na kojima se trenutno radi su: organizovanje Univerzitetske biblioteke, osnivanje Centra za izdavačku djelatnost i donošenje pravilnika o radu Univerziteta. Neki od pravilnika su već usvojeni: Pravila studiranja u I, II i III ciklusu, Pravilnik o ocjenjivanju studenata, Pravilnik o angažmanu nastavanika sa Univerziteta u Tuzli na drugim univerzitetima, zatim Pravilnik o Tempus projektima, Pravilnik o izdavačkoj djelatnosti, u kojima su utvrđene procedure rada u svim oblastima djelovanja.


Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o ustupanju kasarne Husein kapetan Gradaščević na raspolaganje Univerzitetu u Tuzli. Rektor je istakao da se radi na intenziviranju aktivnosti na izgradnji Kampusa, kako bi prilagodili njene kapacitete potrebama Univerziteta, što je uvršteno i u Strategiju razvoja Univerziteta od 2010-2015 god. Dom armije je također stavljen na raspolaganje Univerzitetu. Danas je izvršena prezentacija Idejnog rješenja projekta za rekonstrukciju zgrade Doma armije za potrebe Rektorata Univerziteta u Tuzli.

"Idejni projekat za zgradu Rektorata je tek polazna tačka za predstojeće aktivnosti, za koje je neophodna adekvatna podrška cijele društvene zajednice", istakao je Halilović.


"Sinergija Općine Tuzla i Univerziteta u Tuzli je nezaobilazan faktor razvoja Tuzlanskog kanotna. Jačanje razvoja Univerziteta, zajedno sa osnovnim i srednjim obrazovanjem, predstavlja top prioritet razvoja naše zajednice", naglasio je načelnik Imamović. U prostornom planu Općine Tuzla do 2026. godine uvrštena je kasarna Husein kapetana Gradaščevića tj. Kampus Univerziteta u Tuzli. Načelnik smatra da je samo Idejno rješenje Kampusa ambiciozno zamišljeno, što pokazuje ozbiljnost razvoja Univerziteta. Istakao je da Općina Tuzla jako zainteresirana da pomogne Univerzitetu u njegovom razvoju i autonomiji.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...