Univerzitet u Tuzli
0

FOTO / Kasarna “Husein-kapetan Gradaščević” pretvorena u kampus

FENA
Bivša kasarna “Husein-kapetan Gradaščević” danas je zvanično postala Kampus Univerziteta u Tuzli.

Ceremoniji predaje kasarne za potrebe Kampusa Univerziteta u Tuzli prisustvovali su predstavnici Vlade FBiH, ministar odbrane BiH, predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, načelnik općine Tuzla, ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK te profesori, studenti i zaposlenici Univeziteta u Tuzli.

Kasarna “Husein-kapetan Gradaščević” Tuzlanskom kantonu je dodijeljena 23. jula 2009. godine na sjednici Vlade FBiH. Tada je stvoren prvi preduslov za izgradnju kampusa, jer je kasarna proglašena neperspektivnom za Oružane snage BiH.

Komisija za državnu imovinu BiH donijela je odluku kojom se kompleks kasarne stavlja na raspolaganje Univerzitetu, čime je omogućeno da se izvrši adaptacija infrastrukture za potrebe Univerziteta, za izgradnju kampusa i prilagođavanje sadašnjoh sadržaja kasarne potrebama studenata i nastavnika.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić smatra da u budućnosti jednog naroda ne postoji bolja investicija od investicije u obrazovanje.

"Kasarna je u različitim periodima svojim imenom različito značila, a od sada će biti stavljena u funkciju znanja i obrazovnaja, funkciju stvaranja kadrova koji će preuzeti odgovornost za budućnost i perspektivnost BiH u cjelini", kazao je Cikotić i predao simbolični ključ premijeru Federacije BiH Mustafi Mujezinoviću.

Premijer Mujezinović je istaknuo da Tuzla i tuzlanska mladost imaju šansu da na prostoru kampusa izgrade hram znanja i nauke, o kojoj treba povesti puno više računa u budućnosti.

"Nadam se da će sve vlade u BiH shvatiti koliko više treba ulagati u obrazovanje, jer ono znači veću proizvodnju, veću uposlenost i veći višak vrijednosti, jer se upravo od viška vrijednosti i živi. Od toga društvo postaje bogatije, a kada je društvo bogato onda i pojedinci imaju veliku šansu", kazao je Mujezinović.

On je predao ključ rektoru, te je na taj način prostor bivše kasarne i zvanično postao Kampus Univerziteta u Tuzli.

Rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović primopredaju kasarne Tuzlanskom univerzitetu vidi kao historijski događaj ne samo za Univerzitet nego i za cjelokupnu društvenu zajednicu Tuzlanskog kantona i BiH.

"Učinit ćemo sve da Univerzitet u Tuzli s dobivanjem ovog prostora dobije na kvaliteti i mogućnosti boljeg obrazovnog, naučnog i istraživačkog rada na Univerzitetu, te na osposobljavanju novih kadrova, stvaranju prostora za prespektivniju budućnosti svih u našoj zemlji, a posebno onih koji će biti korisnici ovog prostora", kazao je rektor Halilović.

Dodao je da je tek sada pred Univerzitetom u Tuzli veliki izazov i obaveza.

Kampus obuhvata 12.000 metara kvadratnih korisnog prostora, za koji je već napravljena skica za idejni projekt. Samo osposobljavanje kampusa će se vršiti u tri faze.

Prva faza je preseljenje fakulteta koji oskudijevaju s prostorom, a to su: Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Akademija dramskih umjetnosti, neki od odsjeka Filozofskog fakulteta.

Druga faza je adaptacija postojećih kapaciteta, i treća faza je izgradnja potrebnih objekata za potrebe rada Univerziteta u Tuzli, rekao je rektor u obraćanju medijima, saopćeno je iz Službe za odnose s medijima Kampusa Univerziteta u Tuzli.