Novi izgled
258

Ovako će izgledati kampus Univerziteta u Sarajevu

F. H.
Budući planirani izgled kampusa (Ilustracija: Vlada Kantona Sarajevo)
Budući planirani izgled kampusa (Ilustracija: Vlada Kantona Sarajevo)
Iz vlade Kantona Sarajevo informisali su javnost da je okončana prva faza radova na izgradnji i uređenju Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Obavljene radove su posjetili premijer KS Edin Forto, ministrica Aleksandra Nikolić, načelnik Općine Novo Sarajevo, Haris Tanović i rektor UNSA Rifet Škriljelj.

Iz Vlade su saopćili kako Kampus Univerziteta u Sarajevu više neće biti ruglo već moderna urbana oaza u centru grada. Prema projektu bit će izgrađeni multifunkcionalna pozornica, trim staza sa teretanom za vježbanje, pješačke staze sa nekoliko posebnih tematski uređenih površina i urbanim mobilijarom, te hortikulturno uređene zelene površine.

Posjeta delegacije Vlade KS (Foto: D. S./Klix.ba)
Posjeta delegacije Vlade KS (Foto: D. S./Klix.ba)

"Vraćamo život u ovaj dio grada izgradnjom sportsko-rekreativne zone i dajemo novo lice Kampusu, kakvo i Sarajevo zaslužuje. Dio Kampusa gdje smo godinama imali džunglu i ruševine, upravo pretvaramo u prelijepi park sa temom "univerzitet u parku" za studente, građane. Nakon što u drugom dijelu ove godine završimo projektovanje cijelog novog Kampusa, započeti ćemo priču koja će trajati nekoliko godina i koja će staviti Sarajevo na mapu najljepših Univerzitetskih gradova u Evropi", poručio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Vlada KS je objavili da slijedi druga faza radova - izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina u južnom dijelu obuhvata duž ulice Zmaja od Bosne, čime će Kampus dobiti potpuno novi prostorni identitet. Cijeli projekt finansira Vlada KS zajedno sa Općinom Novo Sarajevo, UNSA i UNDP Bosnia and Herzegovina.