'Da se od Livna ne pravi grad slučaj'
0
OV podržava gradnju džamije Ćurčinica onakve kakva je bila
Komentari (49)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
nek prave sta fali da malo i prosire.. kako se katolicki skolski centar po sarajevu, tuzli svugdje sire i prave nove zgrade.. sto nebi i islamski centar bio u livnu i mostaru ?!? kome se ne ide nek zaobidje i zdravo
ISTINA ISTINA ISTINA ISTINA ISTINA http://www.youtube.com/watch?v=GmaWb5JhsTw Za vrijeme posljednje oruzane agresije na BiH potpuno je poruseno 614 dzamija (534 od strane srpskog agresora, a 80 od hrvatskog agresora), dok je osteceno 307 dzamija (249 od srpskog agresora, a 58 od hrvatskog agresora), sto cini 80,5% od ukupnog broja 1144 dzamije, koliko ih je bilo prije ove dvije agresije. Pored toga je od ukupno 557 mesdzida (dzamija bez munare), potpuno poruseno njih 218 (od srpskog agresora 175, a od hrvatskog agresora 43), dok je ostecen 41 mesdzid (21 od srpskog agresora, a 20 od hrvatskog agresora), sto cini procenat od 46,40%. Ovome treba dodati jos 14 potpuno unistenih i 18 ostecenih mekteba, 4 potpuno unistene i 5 ostecenih tekija, 37 potpuno unistenih i 7 ostecenih turbeta, te 405 unistenih i 149 ostecenih drugih vakufskih objekata, sto znaci da je je ukupno potpuno unisteno 1337, a osteceno 527 objekata.
Uobicajeno, \"spomenici kulture\" su velicanstvene gradjevine, ili nesto iznimno staro i povjesno. Ona stara dzamijica nije bila ni jedno od tih. A HDZ-ovci se oslanjaju na \"zakon\" kad Muslici hoce gradit dzamije. Medjutim, kad treba pohapsit rusitelje istih, onda se vade na rat i medjusobne sukobe. Kao da su se crkve i dzamije sukobile. Kad treba gradit posve nove, onda im \"ne valja\" moderna \"islamska\" arhitektura. A najbolje se provale kad im izleti da dzamije ne pripadaju na \"hrvatskom povjesnom prostoru\". Ili da im munare kvare \"panoramu\" grada. Nisam vjernik. Ali nije tesko prepoznat komunjare-ateiste, neo-krizare i fasiste. I Talibancima su smetali one stare Bude u brdima. Cak i kad u Afganistanu nije vise bilo budista.....k\'o nekad.
treba to vratiti u stanje kakvo je bilo prije dolaska turskih okupatora, a turcima narediti da pokupe ovo smece sto su ostavili za sobom
OVO 24% NAJBOLJEG KOJEG SE TOLIKO HVATATE JER STE GENOCIDNI JADNICI SA NASIH SELA CE VAM I DOCI GLAVE KAD TAD. PRIJATNO I VODITE STOKU NA ISPASU NIJE RACUNAR ZA VAS.
Eto vam vaših 24 posto i tamo pravite po deset islamskih centara u svakom gradu, u Herceg-Bosni može samo po zakonu, a zakon kaže: graditi onakvu kakva je bila!
bome druze neka nama naseg Vinka u Sarajevu a ti se drzi svoje vukojebine/kasabe/pripizdine nekad poznate kao bugojno i ne mjesaj se gdje nisi dobrodosao
Problem u Livnu je što osim u državnim službama(jer moraju) nijedan hrvat neće zaposliti muslimana u privatnom sektoru(čast izuzecima, 2,3 od 100). Pravljanjem ovog novog objekta, a ne starog, zaposlit će se 3 ili 4 bošnjaka. Drugi problem je, što bi izgledalo 10X ljepše od starog izgleda, a to hrvati shvaćaju da se nova, veća i ljepša džamija pravi u inat njima što su je u ratu srušili. Ovo nije prvi put da se bune za džamiju. Stara džamija na topovima, koja je 500 godina bila tu, bila je pod udarom od strane hrvata, kao tu je prije bila crkva i grob nekog svetog fra. ... Kad su sve \"izrovali i nisu našli nikakve temelje, a ni grobnice, nastavljena je obnova džamije(naravno uz pritisak svih strana da se obnovi). Bilo koja džamija koja se pravi ili obnavlja u Livnu, prođe torturu od strane hrvata, dok nijedan bošnjak u Livnu nije se bunio protiv bilo koje crkve.
riješenje je jednostavno; dati zemlju gdje je đamija u livnu vinku puljiću neka seli iz sarajeva,a čurćinicu praviti gdje je njegovo sjedište i stvari bi se riješile za sekundu
Vec sam jucer u komentarima na slicnu vijest vec govorio o tim monstrumima sto su srusili dzamiju i po meni neka im je najgora sudbina. A sada su se pojavili novi monstrumi koji narusavaju suverenitet opcine Livno i same drzave BiH. Zamislite da se srusi katedrala u Sarajevu i i da se nanovo izgradi objekt koji uopce ne slici na izvorni i da mu se jos dodaju neki sadrzaji koji uopce nemaju veze sa sakralnim objektima. Nije ovdje bit sad da se kazni te rusitelje (a trebalo bi po zakonima pravne drzave) nego da se dzamija obnovi u izvornom obliku jer je spomenik kulture. Ako vi pojedinci to ne razumijete mislim da imate problem elementarne inteligencije i ne shvacate na koji nacin funkcionira normalna i europski uredjena drzava.Ovakav pokusaj obnavljana spomenika kulture na zapadu je nezamisliv ali nece ni kod nas proci budite uvjereni u to. I opet pitam gdje su sad emancipirani i gradjanski bosnjaci, gdje je sad pokret dosta i nevladine organizacije i vi bi kao BiH kao uredjenu drzavu.
A gdje si ti bio kad su livanjski papci rusili dzamiju, da im kazes kako je to neeuropski, necivilizirano i nedemokratski.
Normalna osoba sa razvijenom građanskom svijescu, osoba koja je emancipirana i obrazovana procitavsi ovo ne moze se suprotstavljati odlukama i namjerama opcine Livno. Sve je jasno i razumljivo...objekt koji je pod zastitom ministarstva kulture ne moze se nikako drugacije obnavljati ili nanovo graditi a da nije identican ili sto blize vjeran izvornom objektu. Zapravo mi je u jednu ruku drago da se ovo dogadja...kako se bez suglasnosti opcine Livno arapski pokusaj nagrdjivanja urbane i svjetonazorske kulture BiH nece moci sprovesti ostaje samo situacija da se konacno nasoj i europskoj javnosti pokaze kakve namjere i fasisticku politiku ima zapravo Islamska zajednica u BiH. Sa ovim ce se upoznati sva relevantna drustva arhitekata u zemlji i okruzenju, donijeti ce se prijava vijecu sigurnosti zbog napada na suverenitet opcine Livno, a u svakom slucaju podrzavam u upoznavanje UNESCO-a sa ovim slucajem. I gdje ste sad vi građanski orijentirani i emancipirani Bosnjaci kad se napada drzava?
hehhe st0k0 a ko ce vam ici u dzamije i crkve? livno je haman pri kraju ko i 90% gradova u bih...za 10 godina tu ce samo penzioneri zivjeti... ko izvuce glavu iz dup.eta dobije od mene 100 maraka
Podrska OV. Pametna i prava odluka.
HAHAHAH, SA NEBESKIM NARODOM SE UTRKUJU KO ĆE PRIJE DA ŽIVE ZAJEDNO...HAHAHAH Negokad će referendum, ooo četaljćiću? hahahahahhaha...
pa ako ćemo pravo,džamija u bih ima ko u priči ,u jednom gradu po 7-8.a sad vi recite da izmišljam.
Nemo to veze sto je on bolesnik. To je trend u EU, sto dalje od muslimana!