BiH
0

Otvoriti prostor mladima koji su studirali po Bolonji

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i federalna ministrica nauke i obrazovanja Meliha Alić bili su domaćini sastanka posvećenom provedbi bolonjskog procesa na javnim univerzitetima u FBiH koji je održan danas u Sarajevu kako bi se dali odgovori generaciji koja 18. oktobra očekuje diplome stečene po bolonjskom sistemu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, kantonalnih ministarstava obrazovanja te rektori javnih univerziteta.

Potpredsjednik Kebo je izjavio nakon sastanka da ovoj novoj generaciji ne treba dati razočaranje, nego odgovor koji će ih uputiti ili na daljnje školovanje ili na zapošljavanje u institucijama koje su svojim zakonima de facto zatvorile taj prostor.

Kazao je da je opća ocjena da se politička situacija grubo reflektira na visoko obrazovanje i devalvira napore akademske zajednice. Zaključeno je da bolonjski proces mora promijeniti i profesore, a podržana je autonomija univerziteta kao civilizacijske tekevone, odnosno naglašena potreba da se univerziteti zaštite od negativnih uticaja politike i države.

Kebo je naveo da je bolonjski proces doveden u pitanje, jer je to jedina reforma koja nema finansijsku podršku. Zato je potrebno osigurati sredstva da univerziteti vrše svoju funkciju, da profesori više ne moraju raditi na više fakulteta, što obara kvalitet nastave i stvara prostor za korupciju.

Federalna ministrica Alić je iskazala veliko zadovoljstvo što su ideje koje su već prethodno raspravljene sada pretočile u zaključke koji njoj predstavljaju obavezu da ih prenese Vladi Federacije i da se ovi problemi pokušaju riješiti i na nivou FBiH.

Navela je kako je Vladi Federacije već upućena informacija o problemu zapošljavanja mladih koji su studirali po Bolonji i predložen je niz zaključaka koji će doprinijeti da mladi ljudi mogu dobiti posao.