{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoreno pismo Udruženja građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim stanovima

F
13.12.2007. u 12:47
0
0
Otvoreno pismo Udruženja građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim stanovima
0
Otvoreno pismo Udruženja građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim stanovima
Udruženje građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim stanovima "Dom" uputilo je danas otvoreno pismo dužnosnicima OHR-a i OSCE-a u kojem traže podršku "u zaštiti vladavine prava i odluka pravnih institucija Bosne i Hercegovine".
U pismu se navodi da je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na sjednici održanoj 8. novembra po drugi put odgodio odlučivanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova u Federaciji BiH...koje su upućene s ciljem otklanjanja neustavnosti odredbi čl. 10. st. 3 i 4. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a čija je neustavnost utvrđena Presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Iz "Doma" podsjećaju kako je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jednoglasno usvojio predložene izmjene i dopune, te navode da je Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH "pod uticajem i pritiskom Vakufske direkcije ponovno odgodio raspravu i usvajanje ovog Zakona".

Kako se u pismu navodi, ovaj primjer predstavlja flagrantno uplitanje religije u politiku i izgradnju pravne države.

Pozivajuči se na jednakost pred Ustavom i zakonom iz Udruženja "Dom" napominju kako se zalažu za pravo na otkup stanova koji su nacionalizovani, a na kojima je zakonski stečeno stanarsko pravo.

"Smatramo da je takav zahtjev legitimisan jednakim osnovom sticanja stanarskog prava i da nema razloga da građani postaju nejednaki u fazi kada se na osnovu stanarskog prava stiče pravo na otkup i time pravo na sticanje prava vlasništva na takvim stanovima".

- Naše stanovište je potvrdio i Ustavni sud Federacije BiH u Presudi na koju se ovdje pozivamo...Tražimo od vas da u ovom konkretnom problemu pomognete običnim gradanima BiH i poduzmete mjere u cilju zaštite ustavnosti i zakonitosti - navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu.

"Dom" je otvoreno pismo uputio OHR-u - visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku - Političkom odjelu, odnosno Borisu Rugeu, Pravnom odjelu - Edouardu D’Aoustu, te OSCE-u - ambasadoru Douglasu Davidsonu, zamjeniku šefa Misije Vladimiru Igoreviču Kuznetsovu i direktoru za ljudska prava Jamesu Rodehaveru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: