BiH
0

Otvoreno pismo Udruženja građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim stanovima

FENA
Udruženje građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim stanovima "Dom" uputilo je danas otvoreno pismo dužnosnicima OHR-a i OSCE-a u kojem traže podršku "u zaštiti vladavine prava i odluka pravnih institucija Bosne i Hercegovine".

U pismu se navodi da je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na sjednici održanoj 8. novembra po drugi put odgodio odlučivanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova u Federaciji BiH...koje su upućene s ciljem otklanjanja neustavnosti odredbi čl. 10. st. 3 i 4. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a čija je neustavnost utvrđena Presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Iz "Doma" podsjećaju kako je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jednoglasno usvojio predložene izmjene i dopune, te navode da je Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH "pod uticajem i pritiskom Vakufske direkcije ponovno odgodio raspravu i usvajanje ovog Zakona".

Kako se u pismu navodi, ovaj primjer predstavlja flagrantno uplitanje religije u politiku i izgradnju pravne države.

Pozivajuči se na jednakost pred Ustavom i zakonom iz Udruženja "Dom" napominju kako se zalažu za pravo na otkup stanova koji su nacionalizovani, a na kojima je zakonski stečeno stanarsko pravo.

"Smatramo da je takav zahtjev legitimisan jednakim osnovom sticanja stanarskog prava i da nema razloga da građani postaju nejednaki u fazi kada se na osnovu stanarskog prava stiče pravo na otkup i time pravo na sticanje prava vlasništva na takvim stanovima".

  • Naše stanovište je potvrdio i Ustavni sud Federacije BiH u Presudi na koju se ovdje pozivamo...Tražimo od vas da u ovom konkretnom problemu pomognete običnim gradanima BiH i poduzmete mjere u cilju zaštite ustavnosti i zakonitosti - navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu.

"Dom" je otvoreno pismo uputio OHR-u - visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku - Političkom odjelu, odnosno Borisu Rugeu, Pravnom odjelu - Edouardu D’Aoustu, te OSCE-u - ambasadoru Douglasu Davidsonu, zamjeniku šefa Misije Vladimiru Igoreviču Kuznetsovu i direktoru za ljudska prava Jamesu Rodehaveru.