BiH
22

Otvoreno novo skijalište na Palama, spremno i za najzahtjevnije skijaše

FENA
Novo skijalište "Gornje Pale - Ravna planina" svečano je otvoreno danas na lokalitetu početne stanice gondole "Jahorina Express", na Palama.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Skijalište, dužine 1.200 m, u bliskoj budućnosti bit će okosnica skijanja u cijelom kraju jer je riječ o izvanrednoj stazi", kazao je za Agenciju Fena vlasnik skijališta i direktor firme "Majnex" Veljko Golijanin.

Kako kaže, slijedeće godine bit će osiguran i vještački snijeg, tako da će skijaši "imati priliku za skijanje bez obzira na vremenske uslove".

Skijalište će, ističe Golijanin, biti i osvijetljeno, tako da će biti potpuno spremno i za najzahtjevnije skijaše te organizaciju velikih skijaških takmičenja.

"Ova staza također je dio projekta gondola 'Jahorina Express' koja će povezivati Pale s Ravnom planinom i Jahorinom, i koja će imati kapacitet 1.000 gostiju na sat", kazao je Golijanin.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Pojašnjava da su staza i početna stanica gondole na kojoj staza završava, udaljeni od Sarajeva 15 km te da su dio još jednog velikog projekta koji ima podršku međunarodne zajednice.

Po njegovim riječima, projekt se zove "Ćiro" i radi se o povezivanju skijališta na Palama sa Sarajevom uskotračnom prugom koja je nekada prolazila ovim krajevima, i od Sarajeva vodila ka istoku BiH.

Golijanin naglašava da bi to omogućilo gostima "da samo sa skijama na ramenima uđu u voz u Sarajevu, izađu na početnoj stanici gondole i prevezu se na Jahorinu, bez automobila".

Otvaranju novog skijališta, između ostalih, prisustvovali su i načelnik Općine Pale Miodrag Kovačević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i ministrica porodice, omladine i sporta Republike Srpske (RS) Nada Tešanović.