Bogata ponuda
11

Otvorenje skijaške sezone na Jahorini i Bjelašnici sredinom decembra

Piše: El. B.
Jahorina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jahorina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skijaška sezona na planinama Jahorina i Bjelašnica bit će zvanično otvorena sredinom decembra.

Otvaranje skijaške sezone na Jahorini bit će upriličeno 14. decembra, a trodnevni događaj započet će nastupom Dženana Lončarevića ispred hotela Bistrica. U prijepodnevnim satima drugog dana otvaranja bit će održane EYOF challenge trke, a u večernjim satima će biti organizirane zabave na nekoliko lokacija na Jahorini.

U subotu, trećeg dana otvaranja predstojeće ski-sezone, sve goste očekuje party uz DJ Nixona na platou Poljice, a kao specijalno iznenađenje OC Jahorina najavljuje nastup Miroslava Ilića ispred hotela Bistrica.

"S nestrpljenjem iščekujemo sve posjetioce u novoj sezoni, s obzirom na to da je kompletna usluga skijališta podignuta na viši nivo. Imamo više od 20 kilometara novouređenih alpskih staza sa signalizacijom i djelimično osposobljen sistem za vještačko osnježavanje koji garantuje skijanje tokom 130 dana. Spremni su novi parking prostori i novi prilazi skijalištu, a sve to mora biti obilježeno velikim proslavama i koncertima. Podsjećamo vas i da će, pored koncerata u predsezoni i tokom otvaranja, sve posjetioce Jahorine u novogodišnjoj noći zabavljati jedan od najboljih muzičara s ovih prostora Željko Joksimović, besplatnim koncertom ispred hotela Bistrica, dok na proljeće svi s ushićenjem očekuju prvi EXIT festival na snijegu, predviđen za mart 2018. godine", rekla nam je glasnogovornica OC Jahorina Sanja Ćeremidžić.

Istakla je da će posjetiocima ponuditi totalno drugačiji nivo uživanja, kako u omiljenom zimskom sportu, tako i u brojnim zabavnim sadržajima.

"U planu su brojni muzički spektakli tokom cijele sezone, dok su pri kraju realizacije i brojni infrastrukturni radovi, poput uređenja i prosijecanja novih skijaških staza i veznih puteva po FIS standardima, izgradnja akumulacionog jezera koje će se koristiti i u ljetnoj sezoni za šetnju i boravak u prirodi te izgradnja vjetrosistema na vrhu planine koji će se osim smanjivanja snage vjetra na vrhu planine koristiti i kao orijentiri i putokazi za skijaše", rekla je Ćeremidžić.

Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Na Bjelašnici i Igmanu ski-sezona će biti otvorena 16. na 17. decembar, no ekipa preduzeća ZOI'84 još uvijek nema tačno definisan plan za otvorenje sezone.

"Još uvijek smo u pregovorima. Završili smo vještačko osnježivanje, šestosjed i četverosjed i ove sedmice, a najkasnije do 7. decembra bi nam Općina Trnovo trebala dati upotrebne dozvole. Šestosjed će najkasnije do 15. decembra biti pušten u rad. Sve je fantastično i u funkciji, sve radi. Imamo te sitne detalje, isključivo zbog sigurnosti i procedura vezanih za testiranje na vertikalnom transportu. Oprezni smo jer se ovim stvarima mora temeljito pristupiti", rekao nam je direktor KJP 'ZOI '84 Midhat Hubijar.

Šestosjed na Bjelašnici ima 65, a četverosjed 21 korpu. Polazne stanice šesterosjeda i četverosjeda su u plavo-bijeloj boji, a šesterosjedi i četvorosjedi imaju crne sjedalice.

Na stazama će biti 30 novih i sedam starih snježnih topova. Uslov za njihovo efikasno funkcionisanje je temperatura ispod nule.