BiH
412

Otvorenje skijaške sezone na bh. planinama: Koncerti i skijanje na vještačkom snijegu

Piše: M. N.
Jahorina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jahorina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bh. planine spremne su za spektakularno otvorenje zimske sezone. Iako se veće količine snijega ne očekuju u ovom mjesecu, uposlenici planinskih centara Bjelašnice, Jahorine i Vlašića pobrinuli su se da vještačkim putem osnježe staze za skijanje koliko to dozvoljavaju vremenski uslovi.

Otvorenje ski sezone na Jahorini bit će upriličeno 17. decembra. Olimpijski centar Jahorina organizovat će trodnevni događaj 16., 17. i 18. decembra uz mnoštvo zanimljivih događaja.

"Pokrenuli smo sistem za vještačko osnježivanje s obzirom na to da su stvoreni uslovi za proizvodnju vještačkog snijega. U subotu, 17. decembra, bit će upriličen koncert grupe Galija. Ono što je ove godine novo je zabavni park Ogorjelica", kazala je Ivana Lizdek, stručna saradnica za odnose sa javnošću, marketing i prodaju A.D. Olimpijski centar Jahorina.

Koncert Galije počinje u 13 sati.

Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Kada je riječ o sarajevskoj ljepotici Bjelašnici, nakon 25 godina prvi put će biti upriličeno spektakularno otvorenje sezone. U saradnji sa agencijom Sol Azur, od 23. do 25. decembra bit će organizovano Šankanje na kojem će nastupati poznati DJ-evi James Zabiela, Beatshakers, Marko Nastić i Nikola Vemić.

Zahvaljujući isporučenoj opremi, ekipa preduzeća ZOI'84 bit će u stanju pružiti mnogo više nego prethodne godine. Došlo je do reorganizacije i svi Baby liftovi su prebačeni na Malo polje koje je predviđeno da bude familijarno izletište.

"Imat ćemo dnevne događaje za sve od 7 do 77 godina, a navečer će u Sol Azur areni biti upriličen koncert grupe S.A.R.S. Bit će to istinski spektakl. Veći dio staze je već vještački osnježen i ako se nastavi ovom dinamikom do otvorenja će biti u funkciji i lift", rekao nam je koordinator marketing službe u KJKP ZOI'84 Suad Jusić.

Na otvorenju se očekuje 15.000 gostiju.

Ledena ploha na Zetri će biti postavljena do kraja decembra te će u klizanju građani Sarajeva moći uživati cijeli januar i dio februara.

Otvorenje skijaške sezone na Igmanu bit će upriličeno kada se steknu uslovi, odnosno kada bude prirodnog snijega. Novina na Igmanu je da će biti dozvoljen i snowboarding.

Vlašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Već treći dan topovi rade na osnježivanju Vlašića. Zimska sezona na ovoj planini bit će tradicionalno otvorena Šankanjem koje će se održati od 16. do 18. decembra. Na dane otvorenja, 16. i 17. decembra, u Sol Azur areni nastupit će Severina i Dženan Lončarević.

Kako bi kvalitet turističke ponude na Vlašiću bio što bolji, od 15. decembra 2016. godine rad počinju i Turistički informativni centar na Babanovcu te sezonska ambulanta u okviru objekta Turističke zajednice SBK.

Tokom dana bit će organizovano gastro takmičenje, pozorišna predstava "Vuk sa vrha Vlašića" i "Crvenkapica iz Travnika", nakon čega će djecu posjetiti Djed Mraz s darovima. Posjetitelji će se moći zabaviti u "Igri bez granica na snijegu" i brojnim drugim sadržajima.