Butmir
365

Otvorenje dodatnih 100 metara sarajevskog Tunela spasa, bit će dostupan za turiste

S. Š. U.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ceremonija otvaranja 100 metara revitalizirane tunelske cijevi "Tunela spasa" bit će upriličena u četvrtak sa početkom u 13:00 sati, na adresi Tuneli 1 u sarajevskom naselju Butmir a u sklopu obilježavanja 30. godišnjice početka opsade Sarajeva.

Prisutnima će se obratiti predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović te direktor Fonda Memorijala KS Ahmed Kulanić.

Prilikom renoviranja aerodromske piste 1997. godine urađen je betonski plašt koji je zaštitio tunelsku cijev u potpunosti, a odlukom javne ustanove Fond Memorijala KS odlučeno je da se uradi revitalizacija 100 metara Tunela te da se on otvori za posjete.

Svi elementi obnove cijevi urađeni su prema nacrtima iz 1993. godine. Postavljene su replike drvenih greda od kojih je originalni dio tunela građen kao i šine koje su služile za prijevoz kolica, PTT kablova i kablova za prijenos električne energije visokog napona, cijev za naftu, rasvjeta te ostali elementi koji su se nalazili u originalnom Tunelu.

U podzemnom prostoru ispred ulaza u Tunel smještena je muzejska postavka posvećena graditeljima Tunela spasa. Postavku čine izložba “Oni su Tunel” sa fotografijama i imenima učesnika izgradnje Objekta D-B, te eksponati korišteni za izgradnju, kao i autentični snimci nastali za vrijeme izgradnje Tunela.

Otvaranje 100 metara revitalizirane tunelske cijevi simbolično će biti održano u danima kada se stanovnici Sarajeva prisjećaju početka opsade grada koja je počela prije 30 godina. Upravo je “Tunel spasa” imao značajnu ulogu u odbrani Sarajeva i spasu Bosne i Hercegovine, te je istovremeno bio i jedan od odlučujućih faktora u preživljavanju građana opkoljenih 65 kilometara dugim neprijateljskim obručem.

Tunel je prokopan 30. jula 1993. godine čime je Sarajevo dobilo svoj jedini ulaz i izlaz iz grada. Kroz gotovo dvije godine korištenja Tunela, zabilježeno je oko 2 miliona prolazaka, omogućeno je neometano unošenje municije, naoružanja, pogonskih goriva, hrane i lijekova, te je zbog toga Tunel prozvan “Tunel spasa”.

Ovaj projekat će donijeti sasvim novo iskustvo svima koji “Tunel spasa” još nisu posjetili, a onima koji su tunel koristili za vrijeme ratnih razaranja zasigurno će vratiti sjećanja na te trenutke.