Teške riječi pale
85

Otvoreni sukob Borjane Krišto i Staše Košarca zbog deklaracije u Tirani

D. Be.
Visoki funkcioneri HDZ-a i SNSD-a u okršaju
Visoki funkcioneri HDZ-a i SNSD-a u okršaju
Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ) i njen zamjenik Staša Košarac (SNSD) ušli su u otvoreni sukob nakon što je Krišto na samitu u Tirani "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" potpisala deklaraciju sa ostalim premijerima i predsjednicima država.
Kao i obično, Košarac je stava da Vijeće ministara BiH nije razmatralo niti dao saglasnost za potpisivanje deklaracije na koju je u Tirani potpis stavila predsjedavajuća Borjana Krišto, niti za to ima saglasnost Predsjedništva BiH. On je zatim optužio Krišto za jednostran pristup te samovoljno i nekorektno političko ponašanje.

"Borjana Krišto ima pravo na vlastito mišljenje, ali kao predsjedavajuća Savjeta ministara apsolutno ne može govoriti u ime BiH bez prethodno usaglašenog stava i obaveznih instrukcija Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu BiH nadležno za spoljnu politiku", rekao je Košarac.

Nije dugo trebalo da iz kabineta predsjedavajuće Vijeća ministara stigne oštar odgovor.

"Predlažem ministru Košarcu, obzirom na poziciju koju obnaša, da se ubuduće bolje informira o određenim pitanjima kako ne bi obmanjivao bh. javnost kao što je to učinio, po tko zna koji put, i danas.“, kazala je Krišto u svojoj reakciji.

Ona je istakla da radi obaveze i odgovornosti koju ima prema javnosti kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH ovim putem demantira neistinite navode i tvrdnje ministra Košarca oko potpisivanja Deklaracija tokom njenog službenog boravka u Tirani.

"Dokumenti koji su razmatrani, kao i svih prethodnih godina tijekom sudjelovanja Bosne i Hercegovine na samitu u Tirani, nisu imali službenu formu koja je uključivala potpisivanje istih", navela je Krišto te istakla da je o njenom sudjelovanju i radu na oba samita javnost blagovremeno i tačno informisana.

Treba istaći da su deklaraciju iz Tirane sa samita "Ukrajina - jugoistočna Evropa" potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednica Moldavije Maja Sandu, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, Volodimir Zelenski, albanski premijer Edi Rama te premijeri bugarske, hrvatske i Rumunije Nikolaj Denkov, Andrej Plenković, Marsel Čolaku, te Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.