|

FOTO
/
Otvoreni radovi na deminiranju na lokalitetu "Pretis NIS"

Otvoreni radovi na deminiranju na lokalitetu "Pretis NIS"
0
F
FENA
6.12.2010. u 15:08
0
komentara
0

dijeljenja
Otvoreni radovi na deminiranju na lokalitetu "Pretis NIS"
Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Donatus Köck otvorio je danas u prisustvu brojnih zvaničnika radove deminiranja na lokaciji Pretis NIS, u općini Vogošća.
Lokacija obuhvata 51.340 metara kvadratnih i jedna je od lokacija uvrštenih za tender sredstava vlade Republike Austrije, koje se realiziraju putem Međunarodnog fonda za deminiranje.

Sve lokacije su visokog prioriteta i od velike važnosti kako za stanovnike ovih područja, tako i za cijelu BiH. Čišćenje lokacija u području Donjeg Vakufa, Vogošće, Krupe na Uni i dijela lokacija u Bratuncu podrazumijeva uklanjanje kasetnih bombi, dok čišćenje lokacija u Bugojnu i Velikoj Kladuši označava potporu ekonomskom razvoju tih zajednica u budućnosti.


Ambasador Köck je u obraćanju rekao da je prema statistikama BH MAC-a još 1.460 kvadratnih kilometara i BiH zagađeno minimana, te da je do sada u BiH od mina stradalo 1.670 ljudi, od čega 589 smrtno.

"Danas smo ovdje jer želimo ukazati na značaj ovog velikog problema, jer ne želimo da još djece ostane bez roditelja, a još roditelja bez djece. Stoga je čišćenje svake nove lokacije za sve nas od velike važnosti", kazao je on.

Da bi BiH krenula naprijed čvrstim i brzim koracima, naglasio je Köck, potrebno je očistiti svaki njn pedalj od ratnih zaostataka.


Svečanom otvaranju radova prisustvovao je i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, koji je rekao da je ovaj projekt značajan jer se time nastavlja, a nadati se i sve više privodi kraju, proces deminiranja, koji je bitan za mnoge druge projekte u BiH.

Istaknuo je da je i u ovom slučaju bitan doprinos Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH.

"Ono što ovaj projekt simbolizira je značaj fokusiranja na činjenicu da će kasetna municija biti posebno tretirana, kao i da će biti deminirana zona koja će kasnije biti korištena za ekonomski razvoj", kazao je Cikotić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.