Uz pomoć donacija Austrije
0

FOTO / Otvoreni radovi na deminiranju na lokalitetu "Pretis NIS"

FENA
Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Donatus Köck otvorio je danas u prisustvu brojnih zvaničnika radove deminiranja na lokaciji Pretis NIS, u općini Vogošća.

Lokacija obuhvata 51.340 metara kvadratnih i jedna je od lokacija uvrštenih za tender sredstava vlade Republike Austrije, koje se realiziraju putem Međunarodnog fonda za deminiranje.

Sve lokacije su visokog prioriteta i od velike važnosti kako za stanovnike ovih područja, tako i za cijelu BiH. Čišćenje lokacija u području Donjeg Vakufa, Vogošće, Krupe na Uni i dijela lokacija u Bratuncu podrazumijeva uklanjanje kasetnih bombi, dok čišćenje lokacija u Bugojnu i Velikoj Kladuši označava potporu ekonomskom razvoju tih zajednica u budućnosti.

Ambasador Köck je u obraćanju rekao da je prema statistikama BH MAC-a još 1.460 kvadratnih kilometara i BiH zagađeno minimana, te da je do sada u BiH od mina stradalo 1.670 ljudi, od čega 589 smrtno.

"Danas smo ovdje jer želimo ukazati na značaj ovog velikog problema, jer ne želimo da još djece ostane bez roditelja, a još roditelja bez djece. Stoga je čišćenje svake nove lokacije za sve nas od velike važnosti", kazao je on.

Da bi BiH krenula naprijed čvrstim i brzim koracima, naglasio je Köck, potrebno je očistiti svaki njn pedalj od ratnih zaostataka.

Svečanom otvaranju radova prisustvovao je i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, koji je rekao da je ovaj projekt značajan jer se time nastavlja, a nadati se i sve više privodi kraju, proces deminiranja, koji je bitan za mnoge druge projekte u BiH.

Istaknuo je da je i u ovom slučaju bitan doprinos Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH.

"Ono što ovaj projekt simbolizira je značaj fokusiranja na činjenicu da će kasetna municija biti posebno tretirana, kao i da će biti deminirana zona koja će kasnije biti korištena za ekonomski razvoj", kazao je Cikotić.